Skip to Content

Open Monumentendag: ook Provincie Oost-Vlaanderen neemt deel

zondag 10 september 2017

Ook Provincie Oost-Vlaanderen zet haar deuren open zondag 10 september op Open Monumentendag. Blikvanger is de openstelling van de Leopoldskazerne in Gent: het is de laatste kans om dit meer dan 100 jaar oude monument in zijn huidige staat te zien. Nadien geeft de Provincie de Leopoldskazerne een nieuwe bestemming als werkplek voor haar personeel. Verder is er traditiegetrouw ook een mooi aanbod op de provinciale locaties in Ename en Velzeke en in de provinciale molens. En zelfs het natuureducatief centrum de Kaaihoeve neemt deel. Alle info op www.oost-vlaanderen.be/openmonumentendag

Jozef Dauwe, gedeputeerde voor erfgoed: “Open Monumentendag blijft een vaste waarde in onze provincie en bij onze eigen provinciale diensten. We zijn bijzonder trots dat we dit jaar de Leopoldskazerne met het brede publiek kunnen delen. Naar aanleiding van de Open Monumentendag is de geschiedenis ervan opgezocht. De tentoonstelling was niet mogelijk  zonder de inbreng van Valentin Jamart, Emmanuel Stockman en Jaak Vanderghote.”

 

Leopoldskazerne vroeger, nu en later

115 jaar geleden begon architect de Noyette met de bouw van de Leopoldskazerne op de Kattenberg in Gent. Tal van mensen brachten er hun legerdienst door. Een tentoonstelling zoomt in op haar geschiedenis en haar vroegere bewoners. Maar ook vandaag gonst het van bedrijvigheid binnen de muren. Maak kennis met de bewoners van vandaag: Monumentenwacht Oost-Vlaanderen, Team Mondiale Solidariteit, Het Perspectief en Het Militair Commando Oost-Vlaanderen. Jong en oud kan leren afdalen aan klimtouwen zoals de monumentenwachters en de site leren kennen via een familiezoektocht. Op het paradeplein staan enkele oude legervoertuigen. In de zaal Borluut kan je iets drinken en er is een speelhoekje voor de kleintjes.

Kaaihoeve

Dit jaar neemt ook het Provinciaal Natuureducatief Centrum de Kaaihoeve in Meilegem (Zwalm) deel aan Open Monumentendag. Het is een oude overslaghoeve in de prachtige Scheldevallei. Er zijn activiteiten voor jong en oud. Je ontdekt er de link tussen cultuur en natuur. Dat kan op eigen houtje, of door je in te schrijven voor een begeleide wandeling.

Ename

In Ename (Oudenaarde) zijn er verschillende locaties die deelnemen aan Open Monumentendag, op wandelafstand van elkaar.

In het Provinciaal Erfgoedcentrum loopt de gratis tentoonstelling ‘Oude liefde. Zorgen voor erfgoed’. Ter gelegenheid van Open Monumentendag zijn er gratis rondleidingen en demonstraties. Breng gerust de kinderen mee: zij kruipen in de huid van monumentenwachter, archeoloog, molenaar, … en ontdekken zo samen met jou het Oost-Vlaamse erfgoed en hoe je ervoor kunt zorgen.

In de namiddag organiseert pam Ename een feest in de abdijtuinen van het Archeologisch Park. De grondvesten van de oude benedictijnenabdij vormen het kader voor allerlei toffe activiteiten. Waan je in de 17de eeuw door een wandelroute met smartphone, volg een aantal leuke workshops rond kruiden, vergeten groenten en oude fruitbomen, laat je kinderen spelen in het Kinderdorp, luister naar de boeiende verhalen van de Loose Hoveniers in de pas (her)aangelegde groentetuin of flaneer door de jonge boomgaard en wandel langs de oude abdijgracht.

Velzeke

In Velzeke (Zottegem) is Open Monumentendag zo leuk dat hij een heel weekend duurt! Op de terreinen van pam Velzeke kan je weven, hout bewerken, koken, sporten en spelen in het gezelschap van Galliërs, Romeinen en Vikingen. Ook de glasblazers en pottenbakkers zijn opnieuw van de partij. Tussendoor nemen onze gidsen je mee doorheen het nieuwe complex en het archeologische depot. Doe mee en beleef het verleden in Velzeke.

Molens  

Open Monumentendag is ook een gelegenheid om eens een molen langs de binnenkant te zien. Er zijn gratis rondleidingen en maaldemonstraties. In de Zwalmmolen word je verwend met lekkernijen of je neemt een zakje versgemalen meel mee naar huis om zelf aan de slag te gaan. In de Fauconniersmolen in Oordegem (Lede) is aan de kinderen gedacht. Of is de Roomanmolen in Sint-Pauwels (Sint-Gillis-Waas) of Meuleken ’t Dal in Zingem dichter bij jou in de buurt? De molenaar verwelkomt je graag.

 

 

Contacteer ons
Jozef Dauwe gedeputeerde voor erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen
Martine Pieteraerens dienst Erfgoed , Provincie Oost-Vlaanderen
Jozef Dauwe gedeputeerde voor erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen
Martine Pieteraerens dienst Erfgoed , Provincie Oost-Vlaanderen
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023



Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent