Op wandel door Rozebeke met nieuwe Erfgoedsprokkel
- Op zondag 8 september stelde de Provincie Oost-Vlaanderen in Rozebeke (Zwalm) een nieuwe Erfgoedsprokkel voor. Deze gratis brochure neemt je mee op wandel doorheen de als dorpsgezicht beschermde dorpskern van Rozebeke.
Kerkdorp in de Zwalmvallei
Rozebeke heeft een eerbiedwaardige geschiedenis die zeker teruggaat tot de 11de eeuw. Van in de vroege middeleeuwen ontwikkelde het dorp in de Zwalmvallei zich rond de kerk. Het tracé van de vele voetwegen, de bebouwing en de kleine landschapselementen getuigen over de geschiedenis van dit typische kerkdorp.
Al deze elementen vormen de kiem van de vele verhalen die je in de Erfgoedsprokkel kan ontdekken. De auteur van de publicatie is Raphaël De Mey, expert bouwkundig erfgoed bij SOLVA/IOED Vlaamse Ardennen. Hij begeleidde de opmaak van het beheersplan dat de toekomstgerichte visie over het beschermde dorpsgezicht vastlegt, en deelt zijn kennis in de Erfgoedsprokkel.
Mooie toekomst voor beschermd dorpsgezicht
In 2017 werd de pittoreske historische dorpskern van Rozebeke beschermd als dorpsgezicht. De gemeente Zwalm liet een beheersplan opmaken dat in 2024 werd goedgekeurd door de Vlaamse Overheid. Het legt een toekomstgerichte visie vast voor de omgang met de erfgoedwaarde van het dorp.
Enkel beheer is echter niet genoeg. Het is belangrijk om deze erfgoedwaarden te duiden en te ontsluiten, zowel voor de bewoners van de plek als de bezoekers aan deze prachtige streek. Het historische onderzoek in functie van het beheersplan vond zo zijn neerslag in deze nieuwste Erfgoedsprokkel.
Op ontdekking langs kerkwegels, meidoornhagen en gekandelaarde lindes
Typisch voor Rozebeke zijn de goed bewaarde kleine landschapselementen zoals hagen, erfgoedbomen of kapelletjes. Die zijn vaak te vinden langs de eeuwenoude voetwegen die de dorpskern en de kerk verbinden met het omliggende platteland. De Erfgoedsprokkel neemt je mee op ontdekking langs bijzondere historische bomen en aanplantingen. Je leert meer over de traditie van snoeivormen, en de functie van hagen en bomen.
“Ons erfgoed heeft slechts betekenis als het ook een toekomst heeft en daar worden met het beheersplan de nodige stappen voor gezet. Het is onze overtuiging als Provincie dat we die betekenis zo ruim mogelijk moeten delen, met de bewoners en bezoekers van de mooie plekjes in onze provincie. Met deze nieuwe Erfgoedsprokkel dragen we graag bij aan de toekomst van dit pittoreske kerkdorp in de Vlaamse Ardennen.”
gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed
“Met de opmaak van een beheersplan heeft de gemeente Zwalm de belangrijkste voorwaarde ingevuld om bewoners ondersteuning te geven bij erfgoedzorg. Het plan is nu ook vertaald naar een publieksgerichte Erfgoedsprokkel waarmee alle erfgoedliefhebbers Rozebeke kunnen ontdekken.”
Francia Neirinck, schepen van Ruimtelijke Ordening Zwalm
De Erfgoedsprokkel kan je gratis afhalen aan de balie van het gemeentehuis in Zwalm, in Streekpunt Zwalm en de bibliotheek. Je kan de Erfgoedsprokkels ook downloaden via www.oost-vlaanderen.be/erfgoedsprokkels.
An Vervliet
Serge Migom