Op ontdekking in Fort Liefkenshoek met nieuwe Erfgoedsprokkel
- Op vrijdag 6 september, in aanloop naar Open Monumentendag, stelde Provincie Oost-Vlaanderen een nieuwe Erfgoedsprokkel voor in Fort Liefkenshoek in Kallo (Beveren). Deze brochure neemt je mee doorheen de bewogen geschiedenis van het fort, een van de oudste van Vlaanderen.
Een Erfgoedsprokkel voor een vernieuwd fort
De voorbije decennia onderging Fort Liefkenshoek een ware metamorfose. Van een gesloten militair bolwerk in het havengebied ontwikkelde het fort zich tot een boeiende cultuurtoeristische site. Dit onder meer dankzij de vele projecten rond militair erfgoed die op steun konden rekenen van de Provincie Oost-Vlaanderen en Europa. Met de restauratie van de buitenomwalling, de aanleg van een nieuwe parking en een fietsbrug is de site helemaal klaar om de bezoekers te ontvangen.
Wachter aan de Schelde in oorlog en vrede
Het ontstaan van het fort is een rechtstreeks gevolg van de Tachtigjarige Oorlog, nu bijna 450 jaar geleden. Samen met Fort Lillo moest deze versterking Antwerpen beschermen en de vrije doorvaart van goederen op de Schelde garanderen.
Het fort werd gebouwd in de woelige periode van de opstand in de Nederlanden en werd korte tijd ingenomen door de Spaanse troepen onder leiding van Alexander Farnese. Ook Nederlandse, Franse, Oostenrijkse en Duitse bezetters namen het bolwerk in, voor het in 1839 definitief in Belgische handen kwam.
Onder verschillende heersers behield Liefkenshoek steeds zijn militaire functie en werd het telkens aangepast aan de meest moderne vestingbouwkundige inzichten. In de tweede helft van de 19de eeuw kreeg het er een bijzondere functie bij, als quarantaineoord voor de zieke opvarenden van de vele schepen die de Antwerpse haven aandeden.
Fort vol verhalen en beleving
Al deze bezetters en gebruikers lieten hun sporen na. Niet enkel in de gebouwen en de vesting, maar ook in de verhalen, de kleine en grote gebeurtenissen die het leven van het fort hebben bepaald.
Het fort werd beschermd als monument in 1985 en is sinds 2007 geopend voor het publiek als belevingscentrum. De Erfgoedsprokkel neemt je mee op wandel door de site en brengt de meest sprekende gebeurtenissen uit 450 jaar geschiedenis terug tot leven. Bezoek de gezellige brasserie en wandel over de dijk om oceaanreuzen uit alle hoeken van de wereld te spotten. Voel het contrast tussen de drukke havenbedrijvigheid, het stoere fort en de rust van de mooie Beverse polders.
“De gemeente Beveren is sinds 1980 eigenaar van het fort en bouwde het uit tot een succesvolle toeristische bestemming. Het robuuste fort biedt nu plaats aan beklijvende verhalen en een interactieve beleving. Het is een van de succesvolle trekpleisters van het, dit jaar door Unesco erkende, Global Geopark Schelde-Delta. Met deze nieuwe Erfgoedsprokkel dragen we graag bij tot de verdere publieksontsluiting van dit verborgen plekje in de haven.”
gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed
De Erfgoedsprokkel kan je aankopen aan de balie van Fort Liefkenshoek. Je kan ze ook downloaden via www.oost-vlaanderen.be/erfgoedsprokkels.
An Vervliet
Serge Migom