Provincie Oost-Vlaanderen ondertekent Europees Charter Participatieve Democratie in Ruimtelijke Planningsprocessen

Woensdag 21 februari 2018 — De Provincie Oost-Vlaanderen ondertekende op donderdag 1 maart als eerste provincie het Europese Charter Participatieve Democratie in Ruimtelijke Planningsprocessen. Ze wil hiermee het belang onderstrepen van een planningsbeleid mét burgers en niet enkel voor burgers. Ruimtelijke planning heeft immers een directe impact op de kwaliteit van de leefruimte van de Oost-Vlaming. 

“De afgelopen 3 jaar hebben we heel wat ervaring opgebouwd rond participatie bij ruimtelijke planning. We kunnen concluderen dat participatie onmisbaar wordt. Door het charter te ondertekenen, willen we een duidelijk signaal geven aan onze partners, maar vooral aan alle Oost-Vlamingen. We willen benadrukken dat participatie voor ons de norm wordt, want plannen opmaken zonder op zijn minst te luisteren naar wat omliggende buurtbewoners ervan denken, kan niet meer.”, aldus gedeputeerde Martine Verhoeve, bevoegd voor ruimtelijke planning.

Om dat te benadrukken, ondertekenden de Oost-Vlaamse gedeputeerde voor ruimtelijke planning Martine Verhoeve en Joris Scheers, voorzitter van de ECTP-CEU (European Council of Spatial Planners), een charter waarin de principes van participatieve democratie in ruimtelijke planningsprocessen geconcretiseerd worden. De Provincie Oost-Vlaanderen is de eerste provincie die het Europees charter ondertekent.

Voor de Provincie is het een logisch gevolg van de bestaande participatieve werking.

“Onze ambitie is om die participatieve werking alleen nog maar uit te breiden. We zien participatie als een kernwaarde binnen ruimtelijke planning. We kijken ook naar de toekomst, waarin de Provincie een grondgebonden organisatie wordt. Niet alleen bij ruimtelijke planning, maar ook bij heel wat andere thema’s zoals landbouw, milieu, en economie wordt participatie heel belangrijk.”, vervolgt gedeputeerde Martine Verhoeve.

Oproep naar Oost-Vlaamse steden en gemeenten

Om de boodschap kracht bij te zetten, roept de Provincie alle Oost-Vlaamse steden en gemeenten op om haar voorbeeld te volgen en ook het charter te ondertekenen. Hoe meer lokale besturen dat doen, hoe beter, want dan bewijzen ook zij dat participatie de norm wordt binnen hun bestuur. Geraardsbergen en Deinze zijn alvast heel geïnteresseerd om in de toekomst het charter te ondertekenen. 

#planningkwadraat

De Provincie zet sinds een aantal jaren sterk in op projectmatig en gebiedsgericht werken, met een sterke focus op participatie. Als Provincie neemt ze de rol op van verbinder en facilitator. Ze wil betrokkenen samen brengen en naar elkaar laten luisteren. Ze betrekt omwonenden als lokale experts en neemt hun input mee om betere beslissingen te nemen. De Provincie Oost-Vlaanderen spreekt van een transitie in ruimtelijke planning en heeft dit vertaald naar #planningkwadraat: https://vimeo.com/167390938

Provincie Oost-Vlaanderen - Ruimtelijke Planning²

Gedeputeerde Martine Verhoeve ondertekent het Europees Charter
Martine Verhoeve

Gedeputeerde voor Ruimtelijke Planning

Provincie Oost-Vlaanderen