Oost-Vlaanderen zomert! Tips voor trips

Divers aanbod aan activiteiten en uitstappen voor de hele familie

Ook in juli en augustus 2023 biedt het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen heel wat gratis - of democratisch geprijsde - leuke en ontspannende vrijetijdsactiviteiten aan. Er zijn weer heel wat belevingsactiviteiten voor de hele familie: creatieve workshops, animatie, zoektochten en wandelingen. Bij mooi weer geniet je in open lucht, bij slecht weer is er zeker een tentoonstelling om mee te pikken. Ontdek de volledige zomerkalender via www.oost-vlaanderen.be/zomer.

De provinciale recreatiedomeinen spannen uiteraard de kroon, maar minder gekende parels als de provinciale bossen, natuur- en milieu-educatieve centra, en erfgoedsites bieden evenzeer verkoeling, leuke activiteiten en interessante weetjes.

Muzikale zomer

Popeiland (Puyenbroeck) trapt opnieuw de zomer af op 28 juni. In De Ster (Sint-Niklaas) zijn er optredens tijdens de viering van 50 jaar De Ster op 16 juli. Daarnaast zijn er deze zomer ook opnieuw enkele optredens onder de noemer Stella Musica. In De Brielmeersen (Deinze) hoor je jazzy klanken tijdens Muziek in het Park. Picknicken op een streepje muziek kan in de Huysmanhoeve tijdens een picknickconcert in juli.

Daguitstap met het gezin

Minigolf, de kinderboerderij, de speeltuin en verschillende sportinitiaties. Het is maar een greep uit het aanbod in De Ster, Puyenbroeck (Wachtebeke), Nieuwdonk (Berlare), De Gavers (Geraardsbergen), De Brielmeersen en De Huysmanhoeve (Eeklo). Voorzie je picknick of schuif aan bij de horeca ter plaatse. In De Kaaihoeve (Zwalm) ontdek je samen met je kinderen 'Bos vol geheimen'. Kom het bos binnen via een deur in een stokoude boom. Eenmaal het bos binnen valt er van alles te ontdekken!

Onze domeinen zijn ook de ideale uitvalsbasis om de regio te verkennen. Zo verken je vanuit De Boerekreek (Sint-Laureins) gemakkelijk het Meetjesland met de fiets. Plan je bezoek op voorhand via www.oost-vlaanderen.be/domeinen.

Op acht provinciale plekken is er een Schat van Vlieg verstopt. Ontdek al deze zoektochten op www.oost-vlaanderen.be/vlieg.

Waterpret in de domeinen

In Puyenbroeck en De Gavers zorgt het openluchtzwembad tijdens de zomer voor verkoeling. Wie een zwemvijver verkiest, kan in De Ster, De Gavers en Nieuwdonk zwemmen onder toezicht van redders. Het kan druk worden bij warm weer. Plan je bezoek goed: koop bij voorkeur een ticket op voorhand en hou je identiteitskaart bij de hand (12+).

Wie het liever wat droger houdt, kan waterfietsen of roeien in de Gavers, De Ster of Puyenbroeck. Voor sommige activiteiten moet er op voorhand gereserveerd worden via de website van het domein.

Geboeid door erfgoed

Op de provinciale erfgoedsites ga je op tijdreis en ontdek je via tal van leuke activiteiten heel wat interessants over de geschiedenis en het erfgoed van je eigen omgeving. In het Archeocentrum Velzeke (Zottegem) loopt de tentoonstelling ‘Over vliegen, vallen en … opgraven! Luchtvaartarcheologie in Vlaanderen’ die tot de verbeelding spreekt van jong en oud.

Via het pittoreske plekje van de Zwalmmolen - net zoals de andere provinciale molens open op bepaalde dagen - rij je op een kwartiertje tijd naar Erfgoedsite Ename (Oudenaarde), waar je deze zomer terecht kunt voor de zoektocht Schatten van Vlieg, de rondleiding Smaakmakers en een intrigerende lezing over het Ename van rond het jaar 1020, in 3D!

Ook in Mola Molencentrum in domein Puyenbroeck (Wachtebeke) en op de Scheepswerven Baasrode (Dendermonde) is een schat van Vlieg verstopt! Meer informatie op de websites www.archeocentrumvelzeke.be, www.erfgoedsiteEname.be, www.molamolencentrum.be en www.scheepswervenbaasrode.be.

Ontdek de prachtigste pittoreske plekjes van onze provincie met de Erfgoedsprokkels: brochures die in woord en beeld vertellen over de geschiedenis van een plaats, telkens met een kaartje erbij om een wandeling te maken.

Contacteer ons
An Vervliet gedeputeerde voor Erfgoed en Recreatiedomeinen
An Vervliet gedeputeerde voor Erfgoed en Recreatiedomeinen
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent