Skip to Content

Oost-Vlaamse provinciale domeinen tevreden over zomerseizoen

Het zomerseizoen van de Oost-Vlaamse provinciale domeinen liep officieel ten einde op 30 september. De domeinen zijn tevreden over de zomer, ook al moesten ze in het voorjaar enkele weken sluiten en waren er  berperkingen door de strenge coronamaatregelen. 

Effect van coronamaatregelen op bezoekersaantallen

De coronamaatregelen hadden duidelijk een effect op de bezoekersaantallen van de recreatiedomeinen deze zomer. In De Ster in Sint-Niklaas waren er, in vergelijking met 2019, 13% minder bezoekers in de periode van juni tot en met september. In Puyenbroeck in Wachtebeke waren er 45% minder bezoekers in dezelfde periode. In De Gavers in Geraardsbergen was er van juni tot en met augustus een daling van 65%.

"Een groot deel van deze daling komt voort uit de annulatie van de grote evenementen op de domeinen. Jaarlijks zorgen Popeiland, The Qontinent, Proef De Gavers, Spruitenbal, Jumpfest4kids, ... toch voor tienduizenden bezoekers. Maar ook de beperktere capaciteit van de domeinen en attracties speelde een rol."

gedeputeerde Annemie Charlier, bevoegd voor Recreatiedomeinen

De zwemzones en stranden van De Ster, De Gavers en Nieuwdonk in Berlare blijken ook in coronatijden populair. De hittegolf, in combinatie met de coronamaatregelen die aan de kust en andere zwemvijvers genomen werden, zorgde voor een enorme toeloop van mensen die verkoeling zochten in onze provincie. Om het veilig te houden, werd het aantal bezoekers in De Ster vanaf augustus tot 3 000 mensen per dag beperkt. In De Gavers konden dagelijks 600 dagjestoeristen zwemmen, de verblijfsgasten niet meegerekend.

Kleinere gezinsactiviteiten succesvol

Ondanks de annulatie van de grote events, waren de kleinere activiteiten wel succesvol. Schatten van Vlieg in Het Leen in Eeklo trok dit jaar 477 schattenjagers. Vorig jaar waren dat er 256. In De Gavers waren de wekelijkse kindershows telkens in een mum van tijd volzet tot het moment dat ze door de verstrenging van de maatregelen niet meer konden doorgaan. Ook de minigolf was er heel succesvol dit jaar.

In De Boerekreek in Sint-Jan-in-Eremo konden kinderen zich opnieuw uitleven op kamp na een voorjaar vol beperkingen. 459 kinderen kwamen er op kamp deze zomer. In 2019 waren dat er 432. Na de beslissing dat zomerkampen konden doorgaan, steeg het aantal inschrijvingen snel.

Tot rust komen in een domein

Steeds meer wandelaars en fietsers ontdekken de domeinen om op adem te komen en van de natuur te genieten. Zo ontving Het Leen tien procent meer wandelaars en fietsers van juni tot en met september in vergelijking met de drie voorgaande jaren samen. In vergelijking met vorig jaar gaat het zelfs om een stijging van een derde. De Brielmeersen in Deinze telde op de topdagen deze zomer 1 000 tot zelfs 1 500 bezoekers.

Padel en golf scoren

Padel en tennis, sporten die gemakkelijk coronaproof te beoefenen zijn, scheren hoge toppen sinds de heropening van de terreinen in Puyenbroeck begin mei. Gemiddeld zijn er vier keer zoveel spelers als vorig jaar in Puyenbroeck.

Ook in het golfcentrum van Puyenbroeck is het effect van het coronavirus duidelijk merkbaar. Zo is er een grote toename van nieuwe golfers. 259 kandidaatgolfers startten dit jaar al met een golfopleiding. In 2019 waren dat er 184 over het volledige jaar. Maar er is ook een stijging van het aantal golfers uit andere golfcentra. 2 817 leden van andere clubs kwamen dit jaar Golf Puyenbroeck ontdekken. In 2019 waren dat er tot en met september 2 622. Eind september telde Golf Puyenbroeck al 1 303 leden. Dat zijn er 27 meer dan het totaal aantal leden van 2019. De golfsport zit duidelijk in de lift.

Effect van staycation op kamperen

De campings van Puyenbroeck en De Gavers voelden merkbaar het staycationeffect. In juli en augustus bleven zo'n 11 000 passanten kamperen in Puyenbroeck, ondanks de vele annulaties. In 2019 waren er voor dezelfde periode 9 855 kampeerders. In De Gavers overnachtten in juli en augustus 16 791 mensen op de camping en in de bungalows. In 2019 waren dat er 15 911.  

Contacteer ons
Annemie Charlier gedeputeerde voor Recreatiedomeinen
Peter Cornelis directie Recreatie
Annemie Charlier gedeputeerde voor Recreatiedomeinen
Peter Cornelis directie Recreatie
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 556 942 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor o.a. economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, stedenbouw, mobiliteit, integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 1 augustus 2022Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt MoensCopyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Gouvernementstraat 1
9000 Gent