Skip to Content

Oost-Vlaamse molens openen eindelijk weer de deuren

Zondag 17 oktober 2021

Op zondag 17 oktober is het Oost-Vlaamse molendag. Na anderhalf jaar kunnen de molens nu eindelijk weer de deuren openen om bezoekers binnen te ontvangen. Er werd echter niet stil gezeten: afgelopen jaar onderging de Roomanmolen in Sint-Pauwels (Sint-Gillis-Waas) een grote restauratie.

"Aanstaande zondag kan je het resultaat van de restauratie van onze Roomanmolen met eigen ogen bewonderen. Maar ook de andere provinciale molens, en vele andere molens, bleven in coronatijden draaien en malen. De vele vrijwillige molenaars en molengidsen laten de bezoekers daar nu zondag graag van meegenieten. Een prima tip voor een uitstap dichtbij in een mooi landschap!"

gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed

 

Roomanmolen (Sint-Pauwels – Sint-Gillis-Waas)

De Roomanmolen onderging het afgelopen jaar een spectaculaire restauratie en kan er opnieuw 200 jaar tegen! De molenaars en gidsen vertellen je er alles over en demonstreren hoe de molen draait en maalt.

Windekemolen (Balegem – Oosterzele)

De in 2018 gerestaureerde Windekemolen is vrij te bezoeken. Je krijgt er deskundige uitleg en een demonstratie van molenaars en gidsen. Men zorgt er ook voor heerlijke pannenkoeken gemaakt met het meel van de molen en je kan er een lokaal gebrouwen bier drinken.

Meuleken ’t Dal (Zingem - Kruisem)

Ook Meuleken ’t Dal in Zingem kan je zondag vrij bezoeken. Je wordt opgewacht door molenaars en gidsen die je vertellen hoe het komt dat men denkt dat dit de oudste molen van Oost-Vlaanderen is. Ze tonen je ook hoe alles nu nog werkt.

Zwalmmolen (Munkzwalm – Zwalm)

De molenaars en gidsen verwelkomen je in deze pittoresk gelegen watermolen in de Zwalmstreek. Het waterwiel kan momenteel niet draaien door herstellingswerken, maar je kan er wel genieten van ‘muldershosties’.

Fauconniersmolen (Lede- Oordegem)

De Fauconniersmolen in Lede (Oordegem) kan je vrij bezoeken. Molenaars en gidsen ontvangen je met een woordje uitleg en een maaldemonstratie. Bezoek je graag ook een watermolen? Op slechts 3 km ligt de prachtige watermolensite van Van Hauwermeirsmolen in Massemen.

Kijk op www.oost-vlaanderen.be/molendag voor het volledige programma op de Oost-Vlaamse Molendag!

Contacteer ons
An Vervliet gedeputeerde voor Erfgoed
Walter Van den Branden Mola Molencentrum
An Vervliet gedeputeerde voor Erfgoed
Walter Van den Branden Mola Molencentrum
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023



Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent