Skip to Content

Ontdek de Oost-Vlaamse natuur tijdens de Week van het Bos

11 tot 18 oktober 2020

Van 11 tot 18 oktober 2020 zijn het opnieuw hoogdagen voor liefhebbers van de natuur. Tijdens de Week van het Bos brengt de Provincie Oost-Vlaanderen een uitgebreid programma. Iedereen die graag in de natuur vertoeft en er meer over wil weten, is welkom.

In verschillende bossen en natuurgebieden in onze provincie valt er iets te beleven: van Wachtebeke, Moerbeke, Dendermonde, Berlare, Wetteren, Laarne via Gent en Merelbeke tot Gavere, Ename en Ronse in het uiterste zuiden. Het overzicht vind je op www.oost-vlaanderen.be/week-van-het-bos.

Deelnemen is gratis, inschrijven verplicht. Het aantal deelnemers per activiteit is beperkt. Snel inschrijven is dus de boodschap!

Laat je gidsen

De gegidste wandelingen zijn laagdrempelig. Behalve voor twee gidsbeurten (Ronse en Wachtebeke) is geen voorkennis vereist, enkel interesse, verwondering en laarzen! Natuur is telkens het hoofdingrediënt, verrijkt met weetjes over cultuur, geschiedenis of aardrijkskunde. Voor sommige wandelingen is ook wat souplesse en durf nodig. In het moerasbos van Berlare komt er een flinke scheut avontuur aan te pas. Het Maaibos in Moerbeke is beschermd gebied en die vrijdagavond (16 oktober) uitzonderlijk toegankelijk voor bezoekers. De tocht bij valavond maakt het extra spannend.

"Onze gidsen staan klaar en leiden je graag rond. Je komt meer te weten over biodiversiteit, ecosysteemdiensten, natuurwaarnemingen of het belang van natte natuur. Je ontdekt ook wat je zelf kan doen om de gevolgen van de klimaatverandering te milderen."

gedeputeerde Riet Gillis, bevoegd voor Natuur en Klimaat

Bosbaden: zalig kopje onder in de natuur

Tijdens de Week van het Bos biedt het provinciebestuur gratis 18 bosbadsessies aan.

Via eenvoudige oefeningen leer je hoe je het bos kan opnemen via al je zintuigen. Bomen kunnen helpen om gezond, relaxed en gelukkig te worden!

Bosbaden is niet zomaar een hippe modetrend. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de technieken heilzame effecten hebben op lichaam en geest, stress verminderen en helpen om trager en bewuster te leven. Door voldoende herhaling en focus in een natuurlijke omgeving kan je je mentale batterijen opladen. Zo word je weerbaar en veerkrachtig.

In provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke vinden tijdens de Week van het Bos 16 bosbadsessies plaats. De Finse bosbadexperte Katriina Kilpi begeleidt twee sessies op woensdag 14 oktober in Gavere en Merelbeke.

Het provinciebestuur legde dit voorjaar het Opkikkerpad aan in domein Puyenbroeck en ondersteunde de realisatie van het Veerkrachtpad in domein Borgwal in Gavere. Beide paden zijn geïnspireerd op de technieken van het bosbaden en laten je intens genieten van de omgeving.

Voor kinderen en gezinnen

Speciaal voor kinderen van drie tot acht jaar organiseert de Provincie op woensdag 14 oktober een Avontuurlijke Verhalentocht door de bosjes van provinciaal natuureducatief centrum Bastion VIII in Dendermonde.

Gezinnen kunnen tijdens de Week van het Bos met een bosrugzakje vol leuke opdrachten op stap in Bos t'Ename in Oudenaarde. Je kan een rugzak per gezin ontlenen aan de balie van het pam Ename.

Met een verrassende fotozoektocht in het Kloosterbos in Wachtebeke kom je op speelse wijze langs de leukste plekjes van dit 120 hectare bos. De fotozoektocht kan je downloaden via de website. We laten de opdrachten dit najaar online staan, zodat je ook later deze buitenactiviteit nog met je gezin kan doen.

Wie graag met de fiets erop uit trekt, kan het Rodeland ontdekken dankzij een fietstocht van 40 km langs de bossen van Merelbeke, Melle, Oosterzele en Gavere.          

Contacteer ons
Riet Gillis gedeputeerde voor Natuur en Klimaat
Sandra Leroy deskundige Natuur- en Milieueducatie
Riet Gillis gedeputeerde voor Natuur en Klimaat
Sandra Leroy deskundige Natuur- en Milieueducatie
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent