Ontdek al wandelend het verhaal van Reynaert de vos op domein De Ster in Sint-Niklaas

Het gloednieuwe verhalenparcours rond Reynaert de vos werd op donderdag 14 september officieel ingehuldigd in domein De Ster in Sint-Niklaas. Een wandeling van twee kilometer neemt je langs verhaalpalen mee doorheen het dierenepos van Reynaert de vos.

Reynaertwandeling

Bezoekers kunnen sinds deze week genieten van de unieke Reynaertwandeling in provinciaal domein De Ster in Sint-Niklaas. Als voorzitter van het Intergemeentelijk Project ‘Land van Reynaert’ is 2023 niet toevallig het jaar van Reynaert voor Sint-Niklaas. De schalkse vos verovert de stad met een waaier aan activiteiten en initiatieven in een Reynaertjasje. Met de Reynaertwandeling in De Ster zorgt de Provincie Oost-Vlaanderen voor een hedendaagse inkijk in het verhaal van ‘Van den vos Reynaerde’, een meesterwerk van de middeleeuwse literatuur.

Verhaalpalen

De verhaalpalen op De Ster nemen je mee naar de dertiende eeuw. Toen maakt de schurk en schelm Reynaert de vos deze streken onveilig. Benieuwd hoe het eindigt? Volg dan de paaltjes op het pad rondom de vijver. In totaal kom je achttien paaltjes tegen. Twaalf daarvan vertellen het verhaal aan de hand van illustraties, (voorlees)verhalen en korte doe-opdrachten. Deze werden allemaal uitgewerkt door medewerkers van het domein. De andere zes vertelpaaltjes laten je fragmenten horen.

“De Ster en Reynaert de vos vormen allebei een begrip in de streek. Dankzij dit wandelparcours brengen we figuren als Bruun de beer, Nobel de leeuwenkoning en Reynaert de vos weer tot leven bij veel Oost-Vlamingen. Dit is een mooie meerwaarde voor dit veelzijdige domein, want naast recreatie en sport kunnen we nu ook een luikje cultuur toevoegen. De verhaalpalen combineren deze drie aspecten op een ludieke manier. Zo moet je het geluid bij de vertelpalen zelf in gang zetten, door bijvoorbeeld op een pedaal te duwen of aan een wiel te draaien.”

gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Recreatiedomeinen

Voor jong en oud

De opdrachten zijn gericht op kinderen, maar de route is zo opgesteld dat iedereen het verhaal kan (her)ontdekken. In overleg met Reynaertkenners Rik Van Daele & Hilde Reyniers kreeg het epos een hedendaagse toets, zonder afbraak te doen aan het authentieke – en vaak harde – verhaal. De teksten zijn ingesproken door actrice Annelies De Wolf.  

Praktisch

  • Start wandeling: ingang domein De Ster (Brokkelingenstraat)
  • Afstand: 2 km
  • De wandelroute loopt langs het verharde pad rondom de vijver en is goed toegankelijk

Alle info vind je op domeindester.be/reynaertwandeling.

Contacteer ons
An Vervliet gedeputeerde voor Recreatiedomeinen
Pieter Debaets domeinbeheerder, provinciaal domein De Ster
An Vervliet gedeputeerde voor Recreatiedomeinen
Pieter Debaets domeinbeheerder, provinciaal domein De Ster
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent