OER. De wortels van Vlaanderen

OER. De wortels van Vlaanderen

Tentoonstelling in Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster in Gent - 15 maart tot 6 augustus 2017

OER is een weerspiegeling van een belangrijk kantelmoment in de Vlaamse kunstgeschiedenis, van ca. 1880 tot 1930. De tentoonstelling brengt een uitzonderlijke selectie van topstukken die zich grotendeels in privébezit bevinden. Ieder stuk komt goed tot zijn recht dankzij een helder verhaal en een prachtige scenografie. Op dinsdag 14 maart is de officiële opening. Meer details volgen begin maart. 

Vanaf de 19de eeuw wordt België een van de belangrijkste industriële naties van de wereld. Boeren worden arbeiders. Ze verlaten het platteland voor de stad, en hokken daar dicht op elkaar gepakt in stinkende beluiken. Fabrieksschoorstenen walmen dag en nacht. Geen wonder dat het heimwee naar het verloren boerenverleden steekt. 

Kunstenaars als Emile Claus, Gustave Van de Woestyne, George Minne en Valerius De Saedeleer verlaten het vuile Gent. In de Leiestreek kunnen ze vrij ademen, en vinden ze echo’s van de verloren idylle. Elk op hun manier zoeken ze – bewust of onbewust – hun ‘roots’. De een vindt die in rijpe korenvelden, de ander in de bruegeliaanse poëzie van een winterlandschap of in het getaande gezicht van een boer. In hun schilderijen, beelden en tekeningen zweemt een soort collectieve essentie van wat Vlaanderen is. Een monumentale, complexloze en vaak bijna spirituele ode aan de streek en haar bewoners. 

Maar ook buiten Latem wordt geschilderd. In Oostende schippert James Ensor tussen reële vissers en burleske fantasieën – want ook absurde humor blijkt typisch Vlaams. En bij het begin van de 20ste eeuw voelt Léon Spilliaert zich verloren in een steeds sneller veranderende wereld. En dan moet de oorlog nog beginnen. 

De Eerste Wereldoorlog blijkt een breuklijn. Buitenlandse ballingschappen maken dat kunstenaars als Gust. De Smet, Frits Van den Berghe, Constant Permeke en Edgard Tytgat voeling krijgen met wat internationaal beweegt op de artistieke scène. Ook zij halen inspiratie uit het volkse leven en vullen deze aan met caféinterieurs, kermissen, circussen en variété. In de kunstwerken verwezen zij hun eigen emoties en creëren een hoogst persoonlijke blik op de toenmalige wereld. 

Bruikleengevers

Belfius Art Collection
Collectie De Bode
Courtesy of Francis Maere Fine Arts
Courtesy of Galerij Oscar De Vos
Privébezit
The Phoebus Foundation
Verzameling Provinciebestuur Oost-Vlaanderen
Verzameling Vlaamse Gemeenschap

Praktisch

Waar: Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster, Lange Steenstraat (Patershol), 9000 Gent
Wanneer: 15 maart  – 6 augustus 2017, dinsdag t.e.m. zondag 10 tot 18 uur
Kostprijs: 10 EUR

Bij elk bezoek aan de tentoonstelling ‘OER’ wordt gratis een audioguide (NED, FR, ENG) aangeboden. Voor gezinnen (met kinderen -12) is er gratis een speurtocht beschikbaar. 

 

Contacteer ons
Jozef Dauwe gedeputeerde voor cultuur, Provincie Oost-Vlaanderen
Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster
Jozef Dauwe gedeputeerde voor cultuur, Provincie Oost-Vlaanderen
Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1.516.615 inwoners*, 2.982 km², 60 gemeenten en 6 arrondissementen: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor o.a. economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, stedenbouw, mobiliteit, integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 1 januari 2019Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt MoensCopyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Gouvernementstraat 1
9000 Gent