Nieuwe water- en avonturenspeeltuin in provinciaal domein Puyenbroeck open vanaf 18 juli!

Maandag 17 juli 2017 — Vanaf dinsdag 18 juli 2017 is de nieuwe waterspeeltuin met avonturengedeelte in het provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke open voor het publiek. De nieuwe waterspeeltuin, die de Provincie in samenwerking met de firma Donkergroen heeft aangelegd, heeft een grotere speelcapaciteit, is duurzamer en gevarieerder dan de oude speeltuin.

De waterspeeltuin is een opvallende en omvangrijke 'uiteengespatte druppel' in gekleurd rubber midden in de zandspeeltuin met enkele 'spetters' errond als speelheuvel of valdemping. Een avontuurlijk speelparcours omringt de waterspeeltuin. 

Deze zomer zullen er ongetwijfeld veel gezinnen met kinderen de weg naar deze nieuwe, duurzame speeltuin vinden. We zijn er nu al zeker van dat ze daar veel aangename dagen zullen beleven.

Gedeputeerde Peter Hertog, bevoegd voor de domeinen

Duurzame speeltuin met speeltoestellen voor iedereen

Bij de aanleg van de nieuwe waterspeeltuin is er veel aandacht uitgegaan naar duurzaamheid. Op verschillende plaatsen staan handpompen op grondwater (i.p.v. leidingwater), die door kinderen zelf bediend kunnen worden. De goten en verschillende types sluizen, die in deze nieuwe waterspeeltuin verwerkt zijn, zorgen voor extra grote speelwaarde. De waterspeeltuin heeft een natuurlijke afwatering naar de zandzone en er zijn bij de aanleg duurzame materialen gebruikt, zodat het onderhoud beperkt blijft.

Bovendien is de speeltuin toegankelijk voor buggy’s en rolstoelgebruikers, en zijn er speelmogelijkheden aanwezig voor personen met een beperking.

Waterspeeltuin, speelparcours en picknickweide

De nieuwe speeltuin bestaat uit een kleurrijke waterspeeltuin, een avontuurlijk speelparcours dat gebruik maakt van bestaande natuurlijk elementen zoals een wadi ( bufferings- en infiltratievoorziening) en een picknick- en ligweide met speelaanleidingen. Er zijn zon- en schaduwzones en aangename en functionele zitplaatsen in het kader van toezicht. Een natuurlijke tribune biedt uitzicht op de speeltuin. Er ging ook aandacht naar de veiligheid van de speeltuigen en de waterspeeltuin in het bijzonder.

Als locatie werd de zone tussen de speeltuinkiosk en de roeivijver gekozen. Hierdoor werden het al aanwezige sanitair, de kleedkamers en de buitendouches geïntegreerd in de nieuwe speeltuin.

Het ontwerp en de uitvoering van de nieuwe speeltuin werd na een aanbestedingsprocedure toevertrouwd aan de firma Donkergroen voor een bedrag van 300 000 EUR, inclusief btw.

Peter Hertog gedeputeerde voor de domeinen at Provincie Oost-Vlaanderen
Dirk Willems diensthoofd at Provinciaal domein Puyenbroeck