Nieuwe tentoonstelling ‘Spoorzoekers. Landschap vanuit de lucht’ in Ename van start

Start op zaterdag 30 mei 2020

Op zaterdag 30 mei 2020 opent op de provinciale erfgoedsite Ename de tentoonstelling ‘Spoorzoekers. Landschap vanuit de lucht’. Deze interactieve tentoonstelling vertelt hoe je met verschillende bronnen en technieken vanuit de lucht archeologische sporen in het landschap herkent.

Toegang is gratis en er is een leuk kinderprogramma gekoppeld aan de tentoonstelling. Reserveren is verplicht. 

"De opening van deze expo was oorspronkelijk in maart gepland, maar het coronavirus strooide ook hier roet in het eten," licht gedeputeerde voor erfgoed Annemie Charlier toe, "Maar nu zijn we heel blij dat we eindelijk de deuren kunnen openen en deze nagelnieuwe tentoonstelling kunnen aanbieden aan de mensen."

 

De bezoeker aan de slag

‘Spoorzoekers’ daagt de bezoeker uit om het landschap vanuit een andere hoek te herontdekken, nieuwe verbanden te leggen en gefascineerd het verleden onder de aardbodem op het spoor te komen, ook in zijn eigen omgeving.

In de Eerste en Tweede Wereldoorlog stond luchtfotografie in het teken van de militaire oorlogsmachine. Archeologen zagen al gauw de schat aan informatie die de luchtbeelden prijs gaven. Veel recenter onthullen gedetailleerde hoogtescans (LiDAR) geheimen die voorheen vanuit de lucht niet zichtbaar waren. De bezoeker gaat in het digitale beeldmateriaal zelf op onderzoek uit: inzoomen, vergelijken met oude kaarten, LiDAR lezen, reproductietekeningen analyseren, … het kan allemaal.

Gedeputeerde Annemie Charlier: "Bij het woord archeologie denken we vooral aan graven in de grond, maar via een blik vanuit de lucht kan je de erfgoedsporen in het landschap ook ontdekken en bestuderen. Een bezoek aan de markante expo ‘Spoorzoekers’ in Ename zal je gegarandeerd wegwijs maken in de mogelijkheden van de daarbij gebruikte technieken."


Casussen uit heel Oost-Vlaanderen

De tentoonstelling is opgebouwd rond zes al dan niet verborgen erfgoedsites verspreid in Oost-Vlaanderen. Ze worden elk benaderd met een andere techniek. Deze zes cases gaan van de Koppenberg in Melden (Oudenaarde) over het prehistorische landschap van de Moervaart, het vergeten vliegveld in Sint-Denijs-Westrem, de bunkers van de Hollandstellung en sporen in de gewassen in het Meetjesland tot de verrassende rijkdom aan erfgoed in Lemberge en in Gontrode.

Breng de kinderen mee

Ook kinderen kunnen zich laten meeslepen in dit boeiende verhaal. Met ‘Spoorzoekers junior’ volgen ze een kompas naar heel wat toffe opdrachten. De kleintjes kunnen er zelfs hun eigen landschap ineen knutselen.

Resultaat van samenwerking met specialisten

‘Spoorzoekers’ is het resultaat van een samenwerking tussen de Provincie Oost-Vlaanderen en dr. Birger Stichelbaut van de Vakgroep Archeologie van UGent. Tentoonstellingsmaker Janpieter Chielens ontwierp een verrassend 3-D concept dat in interactie gaat met de film van productiehuis Danse-La-Pluie. Op meesterlijke wijze wordt de passie van vele spoorzoekers erin samengevat.

Achter de schermen van het erfgoeddepot

Zak zeker ook af naar de ondergrondse verdieping. De bezoekersruimte van het erfgoeddepot zit in een nieuw kleedje. Je kijkt er achter de schermen van het erkend onroerend erfgoeddepot van Oost-Vlaanderen en ontdekt waar het bij depotwerking allemaal om draait.

Op een steenworp van het Erfgoedcentrum kan je nog een wandeling maken in het Archeopark of in Bos t’Ename of een bezoek brengen aan het pas heropende pam Ename.

 

Praktisch

De expo opent op zaterdag 30 mei.

Openingsuren: op zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur en van dinsdag tot vrijdag van 10 tot 17 uur

De toegang is gratis.

Reserveren is verplicht op tel. 055 30 03 44.

Adres: Provinciale Erfgoedsite Ename, Lotharingenstraat 1, 9700 Oudenaarde-Ename.

Annemie Charlier

gedeputeerde voor Erfgoed

Els Otte

directie Erfgoed & Erfgoedsites

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Oost-Vlaanderen

1.572.002 inwoners*, 2.982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Statbel op 1/1/2024



Gedeputeerde bevoegd voor perscommunicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Neem contact op met

Charles de Kerchovelaan 189 9000 Gent

09 267 70 00

persdienst@oost-vlaanderen.be

www.oost-vlaanderen.be