Nieuwe tentoonstelling in Ename over eeuwenoude herbaria en groen erfgoed

Vanaf zaterdag 2 april, bij het begin van de lente en net op tijd voor de paasvakantie, start in het Erfgoedcentrum van de provinciale erfgoedsite Ename een nieuwe tentoonstelling: ‘Planten persen & landschappen lezen’. Er is ook een bijbehorend kinderaanbod.

"Deze expo laat je met andere ogen naar het landschap kijken: als een kostbare bron van biodiversiteit. De natuur vroeger en de natuur nu dragen zoveel informatie in zich mee. Het is absoluut de moeite om dit eens te belichten. Groen erfgoed wordt altijd maar belangrijker in ruimtelijke processen en in de klimaatdoelstellingen."

An Vervliet, gedeputeerde voor Erfgoed

Tentoonstelling

De tentoonstelling ‘Planten persen & landschappen lezen. Herbaria, Groen van Toen en 12 000 jaar Bos t’Ename’ nodigt als het ware uit om een ‘plantenkoker’ over de schouder te hangen en er op uit te trekken.

Een eerste deel richt de schijnwerpers op herbaria. Het jagen en verzamelen in de natuur zit natuurlijk al van in het begin in de genen van de mens. Tijdens de Victoriaanse tijd bevond de plantengekte zich op een hoogtepunt. Een voorbeeld is het herbarium van Charles Van Hoorebeke wat de UGent en Provincie Oost-Vlaanderen uitplozen in het project ‘Florient’. Maar de tentoonstellingsmakers konden ook nog enkele andere authentieke herbaria van honderden jaren oud bemachtigen die nog nooit eerder te zien waren. Prachtige curiosa die je oog in oog laten staan met verstilde bloemen en planten. Dit fragiele erfgoed is ook een heel rijke bron van informatie en van biodiversiteit, een ware tijdscapsule. Het is dus heel belangrijk dat dit op een goede manier bewaard wordt, en dat is dan weer de specialiteit van het Erfgoedcentrum. Men komt er alles over te weten op de tentoonstelling!

Een tweede deel van de tentoonstelling richt de blik naar buiten, naar het Bos t’Ename. Dit eeuwenoude bos is een nog levende bron van biodiversiteit. 12 000 jaar geschiedenis leeft door in de bomen, struiken en kruiden die er vandaag nog staan, en degene die in herbaria bewaard werden. Al jarenlang werken groene pioniers aan de instandhouding van dit beschermde landschap. In de tentoonstelling krijgt men nog nooit getoonde en originele objecten te zien. Zoals een bewaard stuk subgefossiliseerd eikenhout van het Verdronken Bos van Ename van circa 7 000 jaar oud en Romeinse zilveren muntstukken en archiefstukken uit de abdij. De vele fantastische foto’s overhalen de bezoeker zeker om de natuurpracht zelf te gaan ontdekken in het Bos t’Ename, op wandelafstand van de tentoonstelling in het Erfgoedcentrum.

Extra aanbod

Voor groepen zijn er gidsen ter beschikking.

Mensen met kinderen kunnen de gratis 'Florient'-zoektocht doen in het Archeopark - haal het opdrachtenboekje op aan de balie van het Erfgoedcentrum. In de zomervakantie wordt er een 'Schat van Vlieg' verstopt.

Hou de Facebookpagina van het Provinciaal Erfgoedcentrum in de gaten voor bijkomende evenementen en randactiviteiten.

Praktische informatie

Waar

provinciale Erfgoedsite Ename – Erfgoedcentrum
Lotharingenstraat 1
9700 Ename (Oudenaarde)

Wanneer

  • van dinsdag tot vrijdag van 10 tot 17 uur
  • op zaterdag, zondag en feestdagen van 13 tot 17 uur

Prijs

Ename all-in: 7 EUR
Er zijn ook verschillende kortingsmogelijkheden

Contact

www.oost-vlaanderen.be/planten-en-landschappen
erfgoedsiteEname@oost-vlaanderen.be
tel. 055 30 03 44

An Vervliet

gedeputeerde voor Erfgoed

Nele Bogaert

directie Erfgoed & Erfgoedsites

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Oost-Vlaanderen

1.572.002 inwoners*, 2.982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Statbel op 1/1/2024



Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Neem contact op met

Charles de Kerchovelaan 189 9000 Gent

09 267 70 00

persdienst@oost-vlaanderen.be

www.oost-vlaanderen.be