Skip to Content

Nieuwe expo met ruim 40 topwerken en familieparcours bewijst dat Vlaanderen molenland is

Expo 'Naar molens kijken' - provinciale erfgoedsite Ename

Op zaterdag 29 mei 2021 start op de provinciale erfgoedsite Ename de expo ‘Naar molens kijken’. Het is de eerste grote overzichtstentoonstelling over molens in al hun facetten: als baken in het landschap en als onderwerp van kunst, als moeder van alle technieken en als onmisbare schakel tussen boer, bakker en brouwer.

Bovendien bewijst de expo dat de molen uitgevonden werd in het graafschap Vlaanderen. Samen met de twee andere tentoonstellingen in het Erfgoedcentrum is deze expo een herontdekking van het erfgoed in eigen land. Een gouden tip voor een boeiende uitstap, ook voor families met kinderen.

"Door de herwaardering van duurzame energie, ambacht en korte keten groeit de aandacht voor historische molens. Provincie Oost-Vlaanderen zet hier al jaar en dag op in via o.a. onze expertise in Mola Molencentrum en Monumentenwacht, vijf provinciale molens, de molendraaipremie, publicaties en de ondersteuning van de vzw’s Oost-Vlaamse Molens en Molenforum Vlaanderen voor de molenaarscursus en de Molendagen. Want de beste garantie voor het voortbestaan van molens is dat ze blijven draaien èn malen en dat het publiek ervan kan genieten. Hoog tijd dus voor een overzichtstentoonstelling."

Gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed

 

Ruim 40 topwerken

‘Naar molens kijken’, dat is ook wat schrijvers en schilders zoals Valerius de Saedeleer, Frits Van den Berghe, Franz Courtens, Constant Permeke, Adrien-Joseph Heymans en vele andere van de Latemse en Dendermondse schilderscholen deden. Met deze tentoonstelling krijgt de bezoeker de kans om meer dan 40 topwerken te zien die voor het eerst bijeen gebracht zijn uit de collecties van Mola Molencentrum, gerenommeerde musea, kunstgalerijen en privé-collecties. In topconditie, want sommige werden speciaal voor de expo gerestaureerd. Er is ook werk van Jan Decleir, zijn melancholische liefdesverklaring aan molens.

Niet enkel een mooi plaatje

‘Naar molens kijken’ laat je ook voor het eerst verder dan het mooie plaatje kijken. De expo lokaliseert de uitvinding van de molen in het toenmalige graafschap Vlaanderen, waar duizenden molens verrezen, en toont aan dat de molen de ‘moeder van alle technieken’ mag genoemd worden. De tentoonstelling laat ook enkele van de ruim 300 vrijwilligers die instaan voor het behoud van nog ca. 250 actieve molens aan het woord. Via die interviews kom je te weten wat hen drijft. Zij produceren met een door Unesco erkend ambacht en milieuvriendelijke energie het beste meel ter wereld – vraag het maar aan topchefs zoals Kobe Desramault!

Tips voor je trip

Voor wie kinderen meebrengt, zijn er parallel aan het tentoonstellingsparcours leuke opdrachten waarbij ze creatief aan de slag gaan en heel wat bijleren. Vraag naar het boekje aan de balie.

Er zijn heel wat combinatiemogelijkheden om er een boeiende daguitstap van te maken: er lopen nog twee andere tentoonstellingen in het Erfgoedcentrum, ‘Spoorzoekers. Landschap vanuit de lucht’ en ‘De klokken van abt De Loose. Beiaardcultuur in Vlaanderen, Oudenaarde en Ename’. Bovendien is het vlak naast het Archeopark en op wandelafstand van de historische dorpskern van Ename met het pam Ename.

Als de coronamaatregelen het toelaten, is een groepsbezoek met gids en een combinatie met o.a. een bezoek aan een echte molen mogelijk.

Of lees één van de vier publicaties die verschenen naar aanleiding van de tentoonstelling.

Contacteer ons
An Vervliet gedeputeerde voor Erfgoed
Walter Van den Branden Mola Molencentrum
An Vervliet gedeputeerde voor Erfgoed
Walter Van den Branden Mola Molencentrum
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent