Skip to Content

Nieuwe erfgoedsprokkel leidt langs het erfgoed in de Scheldedorpen Elsegem en Petegem

Samen met de Heemkundige kring Bouveloo, de Erfgoedcel Vlaamse Ardennen, de IOED Vlaamse Ardennen en de gemeente Wortegem-Petegem, geeft de Provincie Oost-Vlaanderen een erfgoedsprokkel uit met een wandeling langsheen het bouwkundige en landschappelijke erfgoed van de dorpen Elsegem en Petegem.

Scheldedorpen Elsegem en Petegem

De Schelde is van oudsher van levensbelang geweest voor deze regio. Elsegem en Petegem, die nu deel uitmaken van Wortegem-Petegem, liggen als het ware gekneld tussen de Schelde en de hoge heuvelkam van de Vlaamse Ardennen. Ook vandaag nog bepaalt de rivier het idyllische uitzicht van deze dorpen.

"Met zijn landelijk karakter is Wortegem-Petegem het ideale wandel- en fietswalhalla. Logisch dat we ook in deze regio, gelegen in de zuidwestelijke uithoek van onze provincie, een erfgoedwandeling planden. De basis hiervoor was al gelegd in een erfgoedapp die de gemeente vorig jaar in samenwerking met de Heemkundige Kring Bouveloo en de Erfgoedcel Vlaamse Ardennen ontwikkelde. Diezelfde partners hebben ook nu gezorgd voor tekst en illustraties."

gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed

Natuur en erfgoed

De erfgoedwandeling is opgesplitst in drie lussen: totaal zo’n kleine 9 km wandelplezier. De volgorde en richting is vrij te kiezen. Je kan elke lus afzonderlijk wandelen of combineren. Twee lussen focussen op het bouwkundige erfgoed en de derde lus brengt je langs de Schelde in het meersgebied.

Lus 1 neemt je mee naar het domein de Ghellinck. De familie de Ghellinck is al van in de 13de eeuw actief in de regio. Tot eind de jaren 1950 is ze zelfs een bepalende factor geweest voor de gemeente Elsegem: zij leverde immers van 1815 tot 1932 telkens de burgemeester. Het gemeentelijk domein de Ghellinck werd in 1718 aangekocht door de familie. Het kasteel werd enkele malen aangepast aan de heersende stijlen: van classicistisch tot neo-Vlaamse renaissance.

Het orgelpunt in dit domein is zeker de Bibliotheca Elseghemensis die in 1905 door Amaury de Ghellinck werd gebouwd. 1973 was een rampjaar voor het kasteel: het brandde toen deels af. Later werd het gesloopt. Het domein werd in 1974 aan de gemeente verkocht en op vereenvoudigde manier opgefleurd. De vroegere bijgebouwen van het kasteel met de hoeve, de archiefzaal en de bibliotheek werden stelselmatig gerestaureerd en met een nieuwe bestemming bedacht. De gerestaureerde hoeve dateert van 1893 en is gedeeltelijk in gebruik genomen als taverne-restaurant.  De bibliotheek doet nu onder meer dienst als trouwzaal.

Lus 2 loopt langs de twee kasteeldomeinen van Petegem: het Oud Kasteel en het Nieuw Kasteel. Het Oud Kasteel werd in de 18de eeuw gebouwd op de ruïnes van een middeleeuwse burcht die waakte over de Schelde. Het was een indrukwekkend gebouw in Lodewijk XVI-stijl geflankeerd door koetshuizen. Ook dit kasteel werd ernstig beschadigd en is heropgebouwd in een meer neoklassieke stijl. Vandaag resideert hier de Royal Golf Club Oudenaarde.

Bij lus 3 wandel je door de meersen langs de Schelde. Je maakt er kennis met een prachtig landschap dat dankzij een oude manier van hooien zorgt voor bloemenpracht in de maanden mei en juni.

De erfgoedsprokkel is gratis beschikbaar vanaf 18 mei 2022 op het gemeentehuis (dienst toerisme), bij het toeristisch bureau elke zondag in de zomervakantie op het domein de Ghellinck en bij de horecazaken Domein de Ghellinck, Keyserhof en Vege•ta•ble (Ayuryoga). De publicatie kan ook gedownload worden via de provinciale website www.oost-vlaanderen.be/erfgoedsprokkels.

Contacteer ons
An Vervliet gedeputeerde voor Erfgoed
Martine Pieteraerens Dienst Erfgoed
An Vervliet gedeputeerde voor Erfgoed
Martine Pieteraerens Dienst Erfgoed
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent