Nieuwe Erfgoedsprokkel focust op het abdijverleden van de stad Ninove

Zondag 10 september 2017 — Op Open Monumentendag verschijnt een nieuwe Erfgoedsprokkel, uitgegeven door de Provincie Oost-Vlaanderen in samenwerking met de stad Ninove. Een wandeling doorheen de stad brengt je langs locaties te danken aan de norbertijnerabdij van Ninove.

De norbertijnen drukken hun stempel op de stad

Het bekendste monument van Ninove is waarschijnlijk wel de Onze-Lieve-Vrouwekerk, eigenlijk de kerk van de vroegere norbertijnerabdij.

En toch gaat deze Erfgoedsprokkel niet over de abdij, wel over de vele plekken binnen de stad die verwijzen naar de geschiedenis van die abdij en de impact die ze toen had in de stad.

Jaak Peersman, classicus en historicus en auteur van talrijke artikels over de geschiedenis van de abdij en de stad, neemt je op exploratie door de stad op zoek naar die vele interessante historische plekken.

Gedeputeerde Jozef Dauwe, bevoegd voor erfgoed: “Het Oost-Vlaamse provinciebestuur heeft al een lange traditie inzake het sensibiliseren van het brede publiek voor erfgoed. De reeks 'Erfgoedsprokkels', die van start ging in 2016, past helemaal in deze beleidslijn. Een 'erfgoedsprokkel' is een toegankelijke brochure van maximaal zestien bladzijden, bevattelijk geschreven en rijk geïllustreerd. Telkens is het een samenwerking tussen de Provincie en een lokale partner, deze keer de stad Ninove. Het zijn echte gidsjes voorzien van plattegrond of wandelparcours zodat alle interessante weetjes van een gebouw of site aan bod komen.”

 

Praktisch

De nieuwe Erfgoedsprokkel is vanaf Open Monumentendag (10 september) gratis af te halen bij de dienst Toerisme, Burchtstraat 44, Ninove. De brochure is na Open Monumentendag ook downloadbaar via www.oost-vlaanderen.be/erfgoedsprokkels.

Jozef Dauwe Gedeputeerde voor erfgoed at Provincie Oost-Vlaanderen
Martine Pieteraerens dienst Erfgoed at Provincie Oost-Vlaanderen