Skip to Content

Nieuw erfgoedproject: Provincie ent stervende Reus van Waasmunster

De Provincie Oost-Vlaanderen is gestart met het enten van de grote beuk in het kasteelpark van Ortegat in Waasmunster.

Deze 'Reus van Waasmunster' is meer dan 200 jaar oud en met een omtrek van 7,6 meter de dikste bruine beuk van België. De eeuwenoude reus zal de komende jaren afsterven omdat er veel grondwater is opgepompt voor de bouw van een nabijgelegen appartementsgebouw. Ook de aanhoudende droogte speelt een rol.

Op het moment dat de boom sterft, is er een opgekweekte ent, een kopie van de ouderplant, ter beschikking om opnieuw te planten. Zo krijgt de 'Reus van Waasmunster' een nieuw leven. 

"Dit past helemaal in het nieuwe, unieke bomenproject van de Provincie Oost-Vlaanderen. Wanneer een boom met erfgoedwaarde sterft, ging zijn erfgoedwaarde en genetische waarde tot voor kort definitief verloren. Dankzij de expertise van onze depotconsulenten van de provinciale erfgoedsite Ename en van provinciaal domein Het Leen in Eeklo kunnen we die boom toch een nieuw leven geven. Dat is niet alleen belangrijk voor het uitzicht van een dorpsgezicht of landschap, maar ook voor de genetische diversiteit en het voortbestaan van de soort."

gedeputeerde Annemie Charlier, bevoegd voor Erfgoed 

 

De Reus van Waasmunster

Als men Waasmunster-dorp binnenrijdt, valt de boom van 30 m hoog en 36 m breed meteen op, ook al staat hij op privé-domein. Met een stamomtrek van bijna 8 m is dit de dikste gekende bruine beuk in België. Op basis van de stamomtrek is deze reus zeker meer dan 200 jaar oud. Hij is dan ook beschermd als monument. De beuk stond dus al op deze plaats toen dit nog de abdij Roosenberg was. Nu behoort hij tot het uitgestrekte park van kasteel Ortegat dat is aangelegd in landschappelijke stijl. Genetisch materiaal van een bruine beuk van dergelijke leeftijd is genetisch zeer zeldzaam, zo niet uniek in België.

Het bomenproject van Provincie Oost-Vlaanderen

De depotconsulenten van de Provincie Oost-Vlaanderen verzamelen en vermeerderen genetisch materiaal van waardevolle bomen, de zogenaamde 'veteranenbomen'. Dat kunnen bedreigde, zeldzame of heel oude bomen zijn, of bomen die beschermd zijn. Denk maar aan de eeuwenoude knotlinde op het kerkplein van Massemen of de bekende Vollanderpopulier in Zottegem. Ze doen dat door enten, stekken of zaden te verzamelen, in samenwerking met specialisten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), een Regionaal Landschap, de Vlaamse overheid of boomverzorgers. Ze registreren ze in het provinciaal erfgoeddepot in Ename en kweken ze op in het provinciaal domein Het Leen in Eeklo. Als de originele boom sterft door ouderdom, ziekte of een calamiteit zoals een storm, dan biedt de Provincie het plantgoed aan. Afhankelijk van de situatie plant men dan een nieuwe, maar genetisch dezelfde boom terug op de oorspronkelijke plaats, of op een andere, betere plaats.

Op die manier verschijnt niet alleen opnieuw een boom in het straatbeeld, maar blijft het eeuwenoude genetische materiaal verder leven. Door oude soorten of variëteiten terug te introduceren en hun genetische diversiteit te bewaren, kan een soort zich ook beter beschermen tegen de effecten van de klimaatverandering.

Dit project past binnen het onroerenderfgoedbeleid van de Provincie en is nieuw voor Vlaanderen.

Is er een erfgoedboom bedreigd in jouw buurt? Contacteer de Provincie dan op [email protected].

Meer info over het project is te vinden op www.oost-vlaanderen.be/erfgoedbomen

Contacteer ons
Annemie Charlier gedeputeerde voor Erfgoed
Stani Vandecatsye dienst Erfgoed
Annemie Charlier gedeputeerde voor Erfgoed
Stani Vandecatsye dienst Erfgoed
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023



Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent