Skip to Content
Muzikale zomer in Oost-Vlaanderen

Muzikale zomer in Oost-Vlaanderen

Divers aanbod aan activiteiten en uitstappen voor de hele familie

Er liggen een pak fijne evenementen op de plank van de provinciale domeinen en erfgoedsites voor de zomervakantie van 2022. Zoals steeds gratis of aan een democratisch tarief. Sinds de coronacrisis verlegden de recreatiedomeinen de focus naar meer belevingsactiviteiten: creatieve workshops, animatie, zoektochten en wandelingen. Dat wordt gesmaakt door het publiek en gecontinueerd. Maar deze zomer komen ook enkele vaste waarden opnieuw terug zoals de vuurshow in De Gavers (Geraardsbergen), Popeiland in Puyenbroeck (Wachtebeke) en NoX.X op de Erfgoedsite Ename. Bij mooi weer geniet je in open lucht, bij slecht weer is er zeker een tentoonstelling om mee te pikken. Ontdek de volledige zomerkalender via www.oost-vlaanderen.be/zomer.

Muzikale zomer

Wie houdt van muziek en festivals zit goed in provincie Oost-Vlaanderen. Popeiland trapt na 2 jaar eindelijk nog ’s de zomer af op 29 juni. Met Stella Musica zijn er in De Ster de hele zomer lang optredens voor jong en oud in een fantastisch groen kader. Op 11 juli kan je er dit jaar ook de Vlaamse feestdag vieren. Picknicken op een streepje muziek kan in de Huysmanhoeve tijdens één van de twee picknickconcerten. Ook op de Erfgoedsite Ename is festival NoX.X terug van weggeweest, al is het een kleinere variant. Een volledig overzicht vind je op www.uitinoostvlaanderen.be.

Daguitstap met het gezin

Minigolf, de kinderboerderij, de speeltuin en verschillende sportinitiaties. Het is maar een greep uit het aanbod in De Ster, Puyenbroeck, Nieuwdonk (Berlare), De Gavers, De Brielmeersen (Deinze) en De Huysmanhoeve (Eeklo). Voorzie je picknick of schuif aan bij de horeca ter plaatse. In De Kaaihoeve (Zwalm) ontdek je samen met je kinderen 'Vijver vol geheimen'. Dit is een doe-en ontdektentoonstelling: kinderen leren door middel van leuke spelletjes verschillende vijverdieren kennen.

Onze domeinen zijn ook de ideale uitvalsbasis om de regio te verkennen. Zo verken je vanuit De Boerekreek (Sint-Laureins) gemakkelijk het Meetjesland met de fiets. Plan je bezoek op voorhand via www.oost-vlaanderen.be/domeinen.

Afkoelen in en rond het water

In Puyenbroeck en De Gavers zorgt het openluchtzwembad tijdens de zomer voor verkoeling. Wie een zwemvijver verkiest, kan in De Ster, De Gavers en Nieuwdonk zwemmen onder toezicht van redders. In De Ster en De Gavers zijn er bovendien ook nog opblaasbare springkastelen op het water. Wie het liever wat droger houdt, kan waterfietsen of roeien in de Gavers, De Ster of Puyenbroeck. Voor sommige activiteiten moet er op voorhand gereserveerd worden via de website van het domein.

Geboeid door erfgoed

Op de provinciale erfgoedsites kan je steeds terecht voor een boeiende tentoonstelling, leuk voor jong en oud. In het Archeocentrum Velzeke (Zottegem) leer je meer over luchtvaartarcheologie in Vlaanderen met de expo ‘Over Vliegen, vallen en… opgraven’. Op de Erfgoedsite Ename (Oudenaarde) lopen er in het Erfgoedcentrum 2 tentoonstellingen met bijbehorend aanbod voor gezinnen: ‘Planten persen & landschappen lezen’ en ‘Spoorzoekers. Landschap vanuit de lucht’. De Scheepswerven Baasrode (Dendermonde) hebben een nieuwe vaste tentoonstelling over de eeuwenoude scheepsbouw langs de Schelde. In Mola Molencentrum (Wachtebeke) kom je alles te weten over molens en windenergie. Tijdens de eerste twee weken van augustus ontdek je in de Huysmanhoeve (Eeklo) een selectie van Kruy3, een kunstenaarscollectief uit Sint-Laureins.

Al wandelend de provincie ontdekken

Ontdek de prachtigste pittoreske plekjes van onze provincie met de Erfgoedsprokkels: brochures die in woord en beeld vertellen over de geschiedenis van een plaats, telkens met een kaartje erbij om een wandeling te maken.

Wie liever de natuur opzoekt, kan op ontdekking gaan in de provinciale bossen en natuureducatieve centra. We ijveren voor zo toegankelijk mogelijke bossen met o.a. speelzones in het Kloosterbos (Wachtebeke) en een rolstoeltoegankelijk pad in het Gentbos (Merelbeke). Daar kan je ook de spannende podcast voor kinderen beluisteren. Juffrouw Sprinkhaan neemt je mee op avontuur in de podcast 'Het Gentbos in Gevaar'. Zo beleef je een uurtje interactieve wandeltijd langs de houtsculpturen.

In het Leen (Eeklo), De Brielmeersen, De Ster en De Gavers is er maandelijks een begeleide wandeling. Kom vogels spotten in de Kaaimeersen aan de Kaaihoeve (Zwalm) of ontdek de biodiverse vijver van Bastion VIII (Dendermonde). Wie nog meer wil weten over de Oost-Vlaamse natuur, kan een praktische gids over de provinciale bossen en natuur aanvragen via  www.oost-vlaanderen.be/oost-vlaanderen-natuurlijk.

Schatten van Vlieg

Met Schatten van Vlieg kunnen mensen met kinderen in juli en augustus op acht verschillende provinciale locaties gratis leuke avonturen beleven. Check ze op www.oost-vlaanderen.be/schatten-van-vlieg.

Contacteer ons
An Vervliet gedeputeerde voor Erfgoed en Recreatiedomeinen
Riet Gillis gedeputeerde voor Klimaat en Natuur
An Vervliet gedeputeerde voor Erfgoed en Recreatiedomeinen
Riet Gillis gedeputeerde voor Klimaat en Natuur
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent