Skip to Content

Muntschat met hoofdrol in nieuw Marc-de-Bel-boek voor het eerst tentoongesteld in Velzeke

tot en met 18 december 2022 - signeersessie op 24 september 2022

Met de voorstelling van het nieuwe boek van Marc de Bel ‘Stiene van de Geitenhoek’ opent in het Archeocentrum Velzeke ook een nieuwe, extra tentoonstelling: ‘Romeinse muntschatten’. Zo kan men een deel van de fameuze ‘schat van Arras’ waarover het boek gaat, met eigen ogen aanschouwen en zich verdiepen in de fabelachtige wereld van de muntschatten.

"Deze nieuwe, extra opstelling in het Archeocentrum Velzeke illustreert hoe we publiekswerking en archeologie naadloos combineren. We zijn ook bijzonder trots en dankbaar dat we gastheer mogen zijn voor zowel een fabuleuze muntschat als voor een topauteur. Het bewijst dat de verhalen en de geschiedenis hier, soms letterlijk, voor het oprapen liggen."

Gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed

Romeinse muntschat van Arras ster van roman én van nieuwe opstelling in het Archeocentrum

Het verhaal van de vondst van de schat van Arras, nu honderd jaar geleden, is inderdaad uitzonderlijk. Seizoenarbeiders uit Kruishoutem vinden in een steenbakkerij in Noord-Frankrijk één van de belangrijkste Romeinse goudschatten ooit. Meteen wil iedereen wel zijn deel van de koek. De Kruishoutemnaren nemen munten mee naar huis. Ze worden verstopt, weggegeven, verruild, verspeeld, verkocht, … over de hele wereld. Nog vandaag de dag komen ze tevoorschijn op veilingen van Sotheby’s. Sommige medaillons en munten halen daarbij astronomische bedragen.

Alle elementen van een spannend verhaal zijn aanwezig en Marc de Bel weeft er op zijn gekende, meesterlijke manier een romantische verhaallijn door. Dankzij zijn succesvolle youngadult-romans kunnen de kinderen die met zijn jeugdliteratuur groot geworden zijn, nog steeds van zijn schrijven genieten.

Een deel van de schat van Arras bevindt zich in de collecties van het Koninklijk Penningkabinet in Brussel. Dit werd nooit eerder aan het publiek getoond! De Provincie kon een bruikleen krijgen en vanaf nu kan iedereen komen kijken naar 19 prachtige gouden munten in het Archeocentrum Velzeke. 

Nog meer schatten en verhalen

Het Archeocentrum Velzeke is natuurlijk niet aan zijn proefstuk toe op dit vlak.
De eigen collectie bevat immers eveneens enkele magnifieke Romeinse muntschatten, o.a. gevonden in Velzeke zelf. Ze zijn te situeren in het licht van de onrust in de derde eeuw n.C.
Nóg een bijzonder verhaal is de vondst van de schat van Grotenberge: iemand vindt gewoon in zijn moestuin, boven de grond, een metalen klomp van meer dan 10 kg zwaar. Blijken dat meer dan 2 300 aan elkaar geklitte Romeinse zilvermunten te zijn!

Kom het allemaal ontdekken op de thematentoonstelling in Velzeke tot en met 18 december!

Signeersessie Marc de Bel

Fans van Marc de Bel schrijven zaterdagnamiddag 24 september alvast in hun agenda, want dan komt de sterauteur zijn nieuwe roman ‘Stiene van de Geitenhoek’ signeren in het Archeocentrum Velzeke. Iedereen is van harte welkom voor de signeersessie in het - letterlijk en figuurlijk - schitterende kader van de échte muntschatten. Het boek kan ter plekke aangekocht worden.

Praktisch

Tentoonstelling Romeinse muntschatten vanaf nu tot en met 18 december in het Archeocentrum Velzeke, elke dag van dinsdag tot en met zondag.

Signeersessie door Marc de Bel op zaterdag 24 september van 14 tot 17 uur in het Archeocentrum Velzeke.

Alle info: www.archeocentrumvelzeke.be

Contacteer ons
An Vervliet gedeputeerde voor Erfgoed
Kurt Braeckman conservator Archeocentrum Velzeke
An Vervliet gedeputeerde voor Erfgoed
Kurt Braeckman conservator Archeocentrum Velzeke
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent