Skip to Content

Monumentendag in provincie Oost-Vlaanderen

zondag 12 september 2021

Provincie Oost-Vlaanderen draagt op meerdere manieren haar steentje bij aan Open Monumentendag op zondag 12 september:

  • eindelijk mogen de provinciale molens terug de deuren openen voor bezoekers; Mola Molencentrum werkt samen met gemeente Wachtebeke;
  • de Erfgoedsite Ename zet de deuren open o.a. voor mensen met autisme, doven en blinden en speelt zo in op het nationale thema van ‘inclusie’;
  • er wordt ook volop ingespeeld op het thema van het Europees ‘jaar van het spoor’ op de Scheepswerven Baasrode;
  • de Huysmanhoeve opent de deuren van haar werf;
  • Monumentenwacht leert je omgaan met funerair erfgoed op de begraafplaats van Dendermonde.

“Open Monumentendag is gelukkig weer meer dan ooit echt ‘open’: iedereen is welkom om achter de schermen te kijken en de monumenten ten volle te ontdekken en beleven. Dat doet ons bijzonder veel plezier.”

gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed

Inclusief Ename

Op de Erfgoedsite Ename is iedereen welkom: er is een doventolk voor de virtuele rondleiding in het Archeopark, er is een stappenplan voor gezinnen met tieners om een spannende speurtocht in Ename voor te bereiden, blinden en slechtzienden krijgen allerhande hulpmiddelen in pam Ename, er zijn leuke kinderactiviteiten, …

Verder zijn er rondleidingen in het Archeopark en de kerk, en kan je zelf op wandel met ‘Spoorzoekers op wandel’ en de ‘Erfgoedsprokkel Ename’.

Mola Molencentrum en provinciale molens

De provinciale molens moesten lang de deuren gesloten houden vanwege de coronamaatregelen, maar nu zwaaien die eindelijk weer open. De molenaars(gidsen) staan klaar om je uitleg en demonstraties te geven in de Zwalmmolen (Munkzwalm), Meuleken ’t Dal (Zingem), de Windekemolen (Balegem), de Fauconniersmolen (Lede) en de net gerestaureerde Roomanmolen (Sint-Gillis-Waas).

In Mola Molencentrum is er voor de gelegenheid een molenspel, er zijn bakdemonstraties en molenbiertjes. Deze erfgoedsite is ook één van de vier tussenstops op de fietsroute 'Bier en spelen' in Wachtebeke.

Sporen op Scheepswerven Baasrode

De erfgoedsite Scheepswerven Baasrode in Dendermonde speelde in op het Europese thema van het jaar van het spoor om hun steentje bij te dragen tot de Green Deal. Ze focussen op de letterlijke smal- en treinsporen op de site en ook op de figuurlijke ‘sporen’ die twee eeuwen scheepsbouwgeschiedenis nalieten. Er is een knutselhoek voor kinderen en ook de vzw’s Scheepvaartmuseum Baasrode en School voor Scheepsmodelbouw openen de deuren.

Open werf in de Huysmanhoeve

In de Huysmanhoeve in Eeklo zijn er grote werkzaamheden: de grote schuur wordt cafetaria, de koeienstal wordt een polyvalente ruimte, er zijn twee nieuwe gebouwen opgetrokken waaronder een stookruimte voor een biomassacentrale, ... Op Open Monumentendag kan je de werf bezoeken. Er zijn lezingen en natuurlijk kan je ook een bezoek brengen aan het unieke historische poortgebouw. 

Monumentenwacht Oost-Vlaanderen

Monumentenwacht Oost-Vlaanderen geeft je een kijkje achter de schermen van deze boeiende job: op de begraafplaats van Dendermonde geven monumentenwachters uitleg over hun hun werking, over welke problemen er zijn bij historische gebouwen en interieurs en over hoe je die goed kunt onderhouden. Ze illustreren dit aan de hand van het funeraire erfgoed ter plaatse. 

Contacteer ons
An Vervliet gedeputeerde voor Erfgoed
Nele Bogaert dienst Erfgoed
An Vervliet gedeputeerde voor Erfgoed
Nele Bogaert dienst Erfgoed
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent