Skip to Content

Molendag in Oost-Vlaanderen

zondag 6 oktober 2019 van 10 tot 18 uur

Op de Oost-Vlaamse Molendag, zondag 6 oktober van 10 tot 18 uur, is iedereen welkom in de draaivaardige molens in Oost-Vlaanderen.

"Ook de provinciale molens zetten de deuren open. Een molen zien werken, blijft een breed publiek fascineren. Vooral kinderen zijn geboeid om te zien hoe bijvoorbeeld tarwe wordt gemalen tot meel. Bovendien liggen veel molens in een schitterend fiets- en wandellandschap, dus een ideale uitstap op zondag."

Gedeputeerde Annemie Charlier, bevoegd voor Erfgoed

  • De Fauconniersmolen in Oordegem (Lede) rolt de zeilen uit, hangt de feestvlaggen op en zet de meelschuif open. Er zijn doorlopend gratis rondleidingen en (bij voldoende wind) maaldemonstraties.
  • De molenaars en molengidsen van de pas gerestaureerde Windekemolen in Balegem (Oosterzele) leggen bezoekers uit hoe een molen werkt en hoe ze deze molen opnieuw maalvaardig maken.
  • Ook Meuleken 't Dal in Zingem (Kruisem) biedt doorlopend gratis rondleidingen en (bij voldoende wind) maaldemonstraties. 
  • In de pittoreske watermolen Zwalmmolen in Munkwalm zijn er doorlopend gratis rondleidingen en maaldemonstraties. Kom gratis proeven van de streekproducten van het Streekpunt. In de namiddag (start tussen 13-14 uur) geeft bakker Peter Balcaen een demonstratie brood bakken met meel gemalen op molenstenen. De broodjes worden in een houtoven op steen gebakken.

Door restauratiewerken is de Roomanmolen in Sint-Pauwels (Sint-Gillis-Waas) niet toegankelijk.

Contacteer ons
Annemie Charlier gedeputeerde bevoegd voor Erfgoed
Walter Van den Branden Mola - het Provinciaal Molencentrum
Annemie Charlier gedeputeerde bevoegd voor Erfgoed
Walter Van den Branden Mola - het Provinciaal Molencentrum
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 535 686 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor o.a. economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, stedenbouw, mobiliteit, integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 1 maart 2021Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt MoensCopyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Gouvernementstraat 1
9000 Gent