Molenaars en brandweer redden bever uit bassin Zwalmmolen

- Tijdens werken aan het waterbassin van de provinciale Zwalmmolen in Munkzwalm (Zwalm) op woensdag 18 december dook een onverwachte bezoeker op. Bij het leegpompen van het bassin werd duidelijk dat er een bever in het nauw zat. Door de lagere waterstand geraakte het beschermde dier niet meer op eigen kracht uit het bassin. De bezorgde molenaars contacteerden de brandweer die de bever uit zijn benarde situatie bevrijdden.

“Onze molenaars zijn blij dat ze een medegebruiker van de Zwalmbeek hebben kunnen helpen. Te meer omdat de bever een prioritaire diersoort is voor onze provincie. Sowieso leven de molenaars in harmonie met de natuur, omdat ze er ook van afhangen. Wie hier op bezoek komt, krijgt een verhaal van erfgoed én natuur, een grote troef van het Landschapspark Vlaamse Ardennen.”

gedeputeerde David Coppens, bevoegd voor Erfgoed

Provinciaal prioritaire diersoort

De bever, die we herkennen aan zijn grote platte staart en scherpe tanden, is een van de grootste knaagdieren ter wereld. Geschat wordt dat het exemplaar aan de Zwalmmolen wel 30 kg weegt. Op het einde van de negentiende eeuw was de bever in België uitgestorven. Het is pas sinds de jaren 1990 dat ze terug opduiken.

De bever is een Europees beschermde diersoort en een provinciaal prioritaire diersoort voor Oost-Vlaanderen. Dergelijke prioritaire soorten zijn belangrijk voor het provinciale natuurbehoud, -beheer en -beleid. Het zijn diersoorten die beduidend meer voorkomen in een bepaalde provincie dan in de rest van Vlaanderen. De Vlaamse Ardennen is een belangrijke regio voor de bever.

Laad je fiets op met waterkracht

De Zwalmmolen, een van de vijf provinciale ambachtelijke molens, is sinds kort weer maalvaardig. Er is een kleine waterkrachtcentrale actief die heel wat geïnteresseerde bezoekers trekt.

De Zwalmmolen wordt ook Molen Ten Berge genoemd en werd al vermeld in 1040. Het is een bijzonder pittoreske plek om het Landschapspark Vlaamse Ardennen in te wandelen, of je elektrische fiets op te laden met waterkrachtenergie.

De molen bezoeken, kan op afspraak via mola@oost-vlaanderen.be of 09 342 42 40 en op Open Molendag op 27 april 2025.

David Coppens

gedeputeerde voor Erfgoed

Nele Bogaert

directie Erfgoed & Erfgoedsites

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Oost-Vlaanderen

1.572.002 inwoners*, 2.982 km² en 55 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Statbel op 1/1/2024



Gedeputeerde bevoegd voor perscommunicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Neem contact op met

Charles de Kerchovelaan 189 9000 Gent

09 267 70 00

persdienst@oost-vlaanderen.be

www.oost-vlaanderen.be