Melanie Hardeman (11 jaar) wint avontuur in toren Sint-Hermeskerk

Tip voor trip met kids tijdens regenachtige dagen

Maandag 8 januari 2018 — Melanie Hardeman uit Ronse (11 jaar) is de winnaar van de wedstrijd ‘Gevraagd: monumentenwachter in wording’ van het Provinciaal Erfgoedcentrum in Ename. Zij en haar vriendjes zullen hun stad op een wel heel bijzondere manier leren kennen. Ze mogen mee met de monumentenwachters van de Provincie Oost-Vlaanderen tot helemaal boven in de toren van de Sint-Hermeskerk. 

Melanie won dit spannende avontuur door in de tentoonstelling ‘Oude Liefde. Zorgen voor erfgoed’ zoals een echte monumentenwachter een dak te beklimmen. Deze expo en bijbehorend kinderpakket worden nu verlengd zodat ook andere kinderen hun kans kunnen wagen.

Gedeputeerde Jozef Dauwe, bevoegd voor Erfgoed: “Het is 208 treden naar de rondgang van de 12de eeuwse Sint-Hermestoren op 68 meter boven de grond. Bij helder weer zie je zelfs Frankrijk. De kerk van Ronse is sinds 1993 aangesloten bij Monumentenwacht en het is binnenkort weer tijd voor de inspectie van de staat van het monument. We willen belangstelling en enthousiasme voor erfgoed van jongsaf aan aanwakkeren, zeker nu de Provincie Oost-Vlaanderen sterk inzet op onroerend erfgoed. ”

 

De mama van Melanie: “Wij zijn met onze twee dochters van 10 en 11 jaar naar het Erfgoedcentrum geweest. Het was heel boeiend om te zien hoe men voor monumenten zorgt. En ook voor de kinderen was het een fijne ervaring, want ze konden verschillende dingen doen in de tentoonstelling. O.a. zoals een echte monumentenwachter op een dak klimmen en daardoor hebben ze deze wedstrijd gewonnen. Dat is super, we kijken er echt naar uit om eens mee te gaan met Monumentenwacht in de kerk van Ronse. De rondgang van de toren schijnt spectaculair te zijn”. 

Ook zin? Goed nieuws: de tentoonstelling met bijbehorend kinderprogramma en wedstrijd is gratis toegankelijk en verlengd tot en met Open Monumentendag op zondag 9 september 2018. Volwassenen en kinderen ontdekken er samen op een interactieve manier hoe vrijwilligers en overheden zorgen voor het onroerend, varend en archeologisch erfgoed van onze provincie. Je kruipt er in de huid van monumentenwachter, archeoloog en molenaar. 

Tentoonstelling “Oude Liefde. Zorgen voor erfgoed”, in het Provinciaal Erfgoedcentrum, Lotharingenstraat 1, 9700 Oudenaarde (Ename), open van donderdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur, gratis toegang.

Mélanie Hardeman
Els Otte transversale cel cultuur at Provincie Oost-Vlaanderen
Jozef Dauwe gedeputeerde voor Erfgoed at Provincie Oost-Vlaanderen