Maand van de Markt plaatst marktkramers en marktbeleving in de kijker

April 2023 is uitgeroepen tot 'Maand van de Markt'. Met deze actie zetten de vijf Vlaamse Provincies, de Vlaamse Overheid en de Vlaamse Federatie Ambulante Handel de marktkramers en het marktgebeuren in de kijker. Ze willen zoveel mogelijk mensen warm maken om een bezoekje te brengen aan de wekelijkse lokale markt. 

De Oost-Vlaamse ‘Maand van de Markt’ werd vandaag tijdens de wekelijkse markt in Waasmunster officieel afgetrapt door gedeputeerde Leentje Grillaert, bevoegd voor Middenstand.

"De openbare markt bestaat in onze contreien sinds de middeleeuwen en heeft zich vanzelfsprekend stelselmatig aangepast aan onze veranderende levensstijl. Door de komst van winkels en online shoppen, ervaren de markten steeds meer concurrentie. Maar ze blijven bijzonder relevant! In de eerste plaats nemen ze nog altijd een belangrijke economische rol op. Maar ook hun sociale functie mag niet onderschat worden. De markten zijn een echte ontmoetingsplaats voor lokale inwoners. De gezelligheid die een markt met zich meebrengt, doet meer dan ooit goed!" 

gedeputeerde Leentje Grillaert, bevoegd voor Middenstand

Mooi prijzenpakket

Tijdens de ‘Maand van de Markt’ maken de lokale besturen het extra gezellig op en rond de markt met tal van activiteiten. De marktkramers en het marktgebeuren worden in de kijker gezet en de consumenten worden aangemoedigd om lokaal te kopen. Ook de samenwerking tussen de marktkramers, de detailhandelaars en horeca-uitbaters wordt gestimuleerd. 

De marktbezoekers ontvangen per aankoop een invulkaart of kunnen de QR-code van het bezochte kraam scannen. De marktbezoeker kan de invulkaart vervolledigen met zijn/haar contactgegevens en deponeren in de wedstrijdurne. Met de invulkaart of de scan zijn mooie prijzen te winnen, geschonken door het lokaal bestuur en/of de marktkramers. Hoe meer invulkaarten of hoe meer QR-codes worden gescand, hoe groter de kans voor de marktbezoeker om een prijs te winnen. 

Naast de prijzen van de lokale besturen en de marktkramers schenkt de Provincie Oost-Vlaanderen ook tal van mooie prijzen waaronder

  • een ‘Weekendje weg in Oost-Vlaanderen’'
  • waardebonnen voor een etentje bij een ambassadeur Lekker Oost-Vlaams
  • tal van pakketten met Oost-Vlaamse streekproducten en Fair Trade producten 

De winnaars van de prijzen worden persoonlijk verwittigd en bekendgemaakt via de gemeentelijke of provinciale website. 

Alle informatie over de ‘Maand van de Markt’ in jouw gemeente is te vinden op www.oost-vlaanderen.be/maand-van-de-markt

Voor jong en oud

In Oost-Vlaanderen nemen dit jaar 44 steden en gemeenten met 95 wekelijkse markten en boerenmarkten deel aan de ‘Maand van de Markt’. Door de paasvakantie mee op te nemen, wil men meer jongeren en jonge gezinnen aantrekken en stimuleren om een bezoekje te brengen aan de wekelijkse markt. Deze 44 Oost-Vlaamse steden en gemeenten nemen deel aan de ‘Maand van de Markt’: 

Aalst, Assenede, Beveren, Brakel, Buggenhout, Deinze, Denderleeuw, Dendermonde, Destelbergen, Eeklo, Evergem, Gavere, Gent, Geraardsbergen, Haaltert, Hamme, Kaprijke, Kruibeke, Kruisem, Laarne, Lede, Lievegem, Lokeren, Maldegem, Melle, Merelbeke, Moerbeke, Nazareth, Ninove, Oosterzele, Oudenaarde, Ronse, Sint-Lievens-Houtem, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Waasmunster, Wachtebeke, Wetteren, Wichelen, Zele, Zelzate, Zottegem en Zulte. 

Met Herman Verbruggen naar de markt in Ertvelde

Op woensdagvoormiddag 19 april 2023 is er op de markt van Ertvelde – Evergem een moment voorzien met Herman Verbruggen, het gezicht van de campagne van de Maand van de markt. Daarbij zullen hostessen de marktbezoekers wegwijs maken in het gebruik van de app.  

Contacteer ons
Leentje Grillaert gedeputeerde bevoegd voor Middenstand
Kathy Gillis dienst Ondernemen & Innovatie
Leentje Grillaert gedeputeerde bevoegd voor Middenstand
Kathy Gillis dienst Ondernemen & Innovatie
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent