Luchtvaarticonen Tweede Wereldoorlog in Archeocentrum Velzeke

Gratis toegang expo op donderdag 4 mei

Op donderdag 4 mei om 12.11 uur vliegt de laatste luchtwaardige Europese Lancaster-bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog over Archeocentrum Velzeke. Daar loopt ook net de tentoonstelling ‘Over vliegen, vallen en… opgraven! Luchtvaartarcheologie in Vlaanderen’. Speciaal voor die gelegenheid is de expo gratis te bezoeken en zijn er doorlopend rondleidingen voorzien.

De Lancaster-bommenwerper, een viermotorige Britse veteraan, brengt een saluut aan de gevallen bemanningen van de Royal Air Force - Bomber Command. Zo’n toestel is een zeldzaam zicht geworden en dit is dan ook een unieke kans om dit historisch icoon in vlucht te zien.

"Alleen al het geluid van die vliegtuigmotoren maakt hiervan ongetwijfeld een onvergetelijke en beklijvende ervaring. Het is altijd fijn om erfgoed en een erfgoedtentoonstelling tot leven te zien komen. Bovendien is het donderdag gratis voor iedereen. Onze provinciale erfgoedsites op hun best. Kom het samen beleven!"

gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed

Lancasters

De Avro Lancaster was het zwaarste toestel dat de Royal Air Force (RAF) inzette tijdens de bommenoorlog tegen Duitsland. Tijdens de oorlog werden 7 377 toestellen gebouwd. Bijna de helft ging al tijdens de oorlog verloren, wat de intensiteit van de luchtoorlog aantoont. Meer dan 50 000 jonge mannen sneuvelden. Vier van die toestellen crashten in het zuiden van Oost-Vlaanderen. Een aantal van die wrakstukken, opgegraven in Lierde, zijn te zien in de tentoonstelling ‘Over vliegen, vallen en … opgraven’ in het Archeocentrum Velzeke.

Vredesboodschap

Er zijn nog meer restanten uit de Tweede Wereldoorlog te zien in de expo in Velzeke. Zowel geallieerd als Duits, want de regio lag toen op een kruispunt van luchtwegen. Zo zijn er onderdelen en munitie te bezichtigen van de Duitse bommenwerper Heinkel He 111 die op de eerste dag van W.O.II neerstortte in Zwalm en waarvan nog twee ooggetuigen in leven zijn. Er is ook het materiaal van de radiotelegrafist van de Duitse Messerschmitt die in 1943 neerstortte in Assenede en waarvan de kleinzoon opdook op de opening van de tentoonstelling.

Deze stukken zijn maar enkele van de authentieke erfgoedobjecten die, dankzij de verhalen die er aan vasthangen, een universele vredesboodschap uitdragen.

Canadees bezoek

In de expo in Velzeke liggen er ook stukken van de opgraving van de Halifax van Schendelbeke waarbij nog vier inzittenden geborgen werden en nakomelingen van tegenstanders uit de oorlog oog in oog kwamen te staan en elkaar de hand schudden … De neef van de piloot van deze Halifax komt trouwens ook speciaal uit Vancouver naar Velzeke afgezakt donderdag.

Deze stukken zijn maar enkele van de authentieke erfgoedobjecten die, dankzij de verhalen die er aan vasthangen, een universele vredesboodschap uitdragen.

De route

De route van de PA474 van de Battle of Britain Memorial Flight gaat over Knokke, Velzeke, Lierde, Rebecq, Heverlee, Sanicole, Mol-Ezaart, Gierle, Heihuizen en Ekeren. Het toestel zal Velzeke dus vanuit het noordwesten aanvliegen. De vlucht is ook te volgen via FlightRadar24. De Lancaster is op weg naar Nederland ter gelegenheid van de herdenking van de bevrijding daar. Het toestel vliegt speciaal ter gelegenheid van de tentoonstelling over de provinciale erfgoedsite Archeocentrum Velzeke. Op zaterdag 6 mei vliegt dezelfde PA474 over Londen om de kroning van King Charles III op te luisteren.

Enkel onverwacht slecht weer of technische problemen met deze 80-jarige veteraan kunnen nog voor een afgelasting van de vlucht zorgen.

Praktisch

Waar: Archeocentrum Velzeke, Openluchtpark, Doolbosweg 2

Wanneer: donderdag 4 mei. Overvlucht om 12.11 uur

Info: www.archeocentrumvelzeke.be

Contacteer ons
An Vervliet gedeputeerde voor Erfgoed
Nele Bogaert directie Erfgoed & Erfgoedsites
An Vervliet gedeputeerde voor Erfgoed
Nele Bogaert directie Erfgoed & Erfgoedsites
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent