Klimmuur laat leerlingen STEM-richtingen wennen aan hoogtewerk

- Vanaf deze week beschikt Richtpunt campus Eeklo, een school van de Provincie Oost-Vlaanderen, over een spiksplinternieuwe klimmuur. Leerlingen uit verschillende STEM-opleidingen kunnen zo wennen aan werken op grote hoogte, wat van pas komt in hun latere loopbaan. Uiteraard komt de klimmuur ook aan bod tijdens de lessen lichamelijke opvoeding.

Leerlingen beter voorbereiden op de praktijk

Richtpunt campus Eeklo, de grootste aanbieder van STEM-onderwijs in het Meetjesland, nam deze week de nieuwe klimmuur in gebruik. De klimmuur heeft een oppervlakte van 12 op 4,5 meter, waarop flexibele klimtrajecten met verschillende moeilijkheidsgraad werden bevestigd. Met de klimmuur laat de school leerlingen, vanaf het eerste jaar, hun koudwatervrees overwinnen om op hoogte te werken. 

“We merkten dat leerlingen uit de derde graad soms verrast waren tijdens stages wanneer ze plots op stellingen moesten werken. Als je een richting als Ruwbouw of Bouwtechnieken volgt, ben je nu eenmaal later vaak aan de slag op grote hoogte.”

Jan Van Dessel, directeur Richtpunt campus Eeklo

Om leerlingen vroeger en beter voor te bereiden op hoogtewerk zet de school dus de nieuwe klimmuur in. Zo kunnen leerlingen tijdens hun volledige schoolloopbaan bij Richtpunt gaandeweg wennen aan werken op hoogte. De klimmuur werd gebouwd door de firma Klimmakkers uit Brakel. De leerkrachten lichamelijke opvoeding kregen een intensieve opleiding, zowel in het gebruik van de klimmuur als het uitzetten van klimtrajecten. 

“Met het provinciaal onderwijs blijven we volop inzetten op competenties die onmiddellijk nuttig zijn op de arbeidsmarkt, zelfs als dat niet meteen een evidentie lijkt. Met de installatie van deze klimmuur zijn we andermaal koploper in Oost-Vlaanderen.” ​

gedeputeerde Kurt Moens, bevoegd voor Onderwijs

Wil je ook de klimmuur bewonderen? Schrijf je in voor een van de infomomenten. Of wil je liever de klimmuur zelf eens uittesten? Kom dan naar de open dag van Richtpunt campus Eeklo op zaterdag 26 april 2025. Meer info via www.richtpunteeklo.be. ​ ​ ​ 

Kurt Moens

gedeputeerde voor Onderwijsinstellingen

Jan Van Dessel

directeur Richtpunt campus Eeklo

Zenaïd Paepe

deskundige communicatie, directie Onderwijsinstellingen

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Oost-Vlaanderen

1.572.002 inwoners*, 2.982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Statbel op 1/1/2024



Gedeputeerde bevoegd voor perscommunicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Neem contact op met

Charles de Kerchovelaan 189 9000 Gent

09 267 70 00

persdienst@oost-vlaanderen.be

www.oost-vlaanderen.be