Kafee Parlee brengt begeesterende verhalen over geschiedenis en erfgoed ​ ​

Nieuw concept in Erfgoedsite Ename

Op zondag 23 maart lanceert de Provincie Oost-Vlaanderen een nieuw concept in Erfgoedsite Ename: Kafee Parlee. Op verschillende zondagen in 2025 komen rasvertellers spreken in het nieuwe, gezellige erfgoedcafé. Het zijn stuk voor stuk kraks in hun vak die geen droge geschiedenisles, maar een wervend verhaal brengen. Van een middeleeuws ontbijt tot de industriële revolutie, de hele geschiedenis passeert. Ze openen je ogen voor de sporen die daar vandaag nog van te vinden zijn, en vertellen bovendien hoe daarvoor wordt gezorgd.

“Met Kafee Parlee brengt Erfgoedsite Ename haar netwerk van deskundigen tot bij het brede publiek. Voor mensen die graag hun zondagvoormiddag spenderen op een gezellige plek in leuk gezelschap en ondertussen iets bijleren over de geschiedenis van Vlaanderen”

gedeputeerde David Coppens, bevoegd voor Erfgoed

Dit nieuwe aanbod mikt vooral op volwassenen, al zijn de vertellingen ook al interessant voor tieners vanaf 12 jaar. Al worden ook jongere kinderen niet vergeten: voor hen is er Kafeeke Kadeeke met verhalen op kindermaat. 

Blijf op de hoogte van alle lezingen via erfgoedsiteename.be/kafeeparlee of volg Erfgoedsite Ename op Facebook. 

Programma Kafee Parlee

Zondag 23 maart om 9 uur ​
Kafee Parlee met Nancy Lemay (Stones and Stories): Middeleeuws ontbijt

Schuif mee aan tafel voor een ontbijt zoals het in de 15de eeuw in de abdij op tafel kwam. Archeologe Nancy vertelt je het verhaal van de monniken en hun eetgewoontes. Bekijk ook de originele vondsten uit de 15de-eeuwse beerput van de abdij. ​ 

Zondag ​ 11 mei om 10 uur
Kafee Parlee met Bart Vanacker (industriecultuur.be): Ontdek vergeten industrieel erfgoed 

België was een van de eerste landen waar de industriële revolutie losbarstte en werd overspoeld door textielfabrieken, spoorwegen, steenkoolmijnen ... Bart Vanacker (‘Verdwijnend België’, ‘Atlas van vergeten België’) besmet je met zijn enthousiasme voor ons industrieel verleden. 

Zondag ​ 15 juni om 10 uur
Kafee Parlee met Sanne Van Bellinghen (ETWIE) en Pauline Devriese (Modemuseum Hasselt): Zorg om textiel

ETWIE (netwerk textielerfgoed in Vlaanderen en Brussel) inventariseert samen met Erfgoed Vlaamse Ardennen 20ste-eeuwse lingerie uit Oudenaarde n.a.v. de expo ‘Verborgen Verleiding’. In deze lezing delen Sanne en Pauline hun expertise over de zorg voor fragiel textiel. 

Zondag 13 juli om 10 uur
Kafeetje Kadeetje met Marieke Van Hooff (auteur, actrice en muzikante): Barones Van Stippeltje

In dit vrolijke en warme verhaal neemt Marieke Van Hooff je mee in de wondere wereld van Barones van Stippeltje die haar kasteel kwijt is. Kinderen tussen 5 en 12 jaar en (groot)ouders genieten bij dit voorleesverhaal van een gebakje en een drankje. 

Zondag 26 oktober om 11.30 uur
Kafee Parlee met Nancy Lemay (Stones and Stories): 17de eeuwse broodmaal

Mayke De Ruddere, de ‘koeimaarte’ (melkmeid) van de Enaamse abdij, serveert een lekkere broodmaaltijd. Je krijgt er smakelijke verhalen uit het dagelijkse leven van de abdij bij én originele vondsten uit de 17de eeuwse afvalput van de prior.

Zondag 14 december om 10 uur
Kafee Parlee met Daniël Pletinckx (Visual Dimension): Jan Bale, uitmuntende landmeter uit de 17de eeuw

In de 17de eeuw nam abt De Loose de Gentse landmeter Jan Bale onder de arm om de bezittingen van de abdij van Ename vast te leggen. Daniël Pletinckx biedt je een inkijk in deze schat aan informatie. 

Praktisch

  • Waar? Het sfeervolle Erfgoedcafé op Erfgoedsite Ename, Lotharingenstraat 1, 9700 Ename (Oudenaarde)
  • Wanneer? Op verschillende zondagen – met koffie, gezelligheid en soms een extraatje! 
  • Prijs? 5 euro (of 10 euro als er een maaltijd bij is) - telkens inclusief toegang tot de lopende tentoonstellingen
  • Reserveer via erfgoedsiteename.be/kafeeparlee

David Coppens

gedeputeerde voor Personeel

Nele Bogaert

directie Erfgoed & Erfgoedsites

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Oost-Vlaanderen

1.601.298 inwoners*, 2.982 km² en 55 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een dertienhonderdtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘samen slim werkt’ en ‘maak het mee'.

*cijfers FOD binnenlandse zaken januari 2025



Gedeputeerde bevoegd voor perscommunicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Neem contact op met

Charles de Kerchovelaan 189 9000 Gent

09 267 70 00

persdienst@oost-vlaanderen.be

www.oost-vlaanderen.be