Interactieve expo 'Oude liefde. Zorgen voor erfgoed' in Provinciaal Erfgoedcentrum Ename

23 juni tot en met 23 december 2017

Op vrijdag 23 juni 2017 start in het Provinciaal Erfgoedcentrum in Ename 'Oude liefde. Zorgen voor erfgoed'. Dit is een interactieve tentoonstelling over zorgen voor onroerend, varend en archeologisch erfgoed, aangeboden door de Provincie Oost-Vlaanderen. Heb jij ook een hart voor grote of kleine monumenten? Bezoek dan deze gratis expo. Ook een aanrader voor gezinnen en groepen.

Een hart voor erfgoed

Oude liefde… roest niet. Erfgoed daarentegen is broos en kwetsbaar. Je vindt het om de hoek, in de stad, langs landelijke wegen. Het bindt ons met ons verleden, met wie we zijn. Net daarom koesteren vele mensen een oude liefde voor erfgoed.

"We hebben mensen nodig met een hart voor erfgoed", weet gedeputeerde Jozef Dauwe, bevoegd voor erfgoed. "Maar ook met kennis van zaken. Hoe maak je een dak bereikbaar voor inspectie? Waarom malen oude molens nog? Nu er minder en minder erediensten zijn, wat gebeurt er met de kerken? Een boot op het droge, kan dat? En hoe behoudt de archeoloog het overzicht van al zijn bodemvondsten?" 

Dat en nog veel meer ondervind de bezoeker zelf in 'Oude liefde', de tentoonstelling die aanzet om de handen uit de mouwen te steken en inspireert met allerhande erfgoedinitiatieven in Oost-Vlaanderen.

Jong geleerd is oud gedaan

De tentoonstelling nodigt je uit om de handen uit de mouwen te steken. De kinderen blijven zeker niet aan de kant staan: tijdens de vakantiemaanden zoeken ze de Schat van Vlieg, maar ook daarna vervelen ze zich niet en kruipen ze in de huid van de monumentenwachter, molenaar of archeoloog.

Oude liefde laat je niet aan de kant staan. Samen in het harnas voor erfgoed!

Intense samenwerking

Oude liefde is het resultaat van een intense samenwerking van verschillende diensten van de Provincie: de transversale cel cultuur, de Monumentenwacht, de dienst erfgoed, molencentrum Mola, pam Ename en pam Velzeke. Het is een spiegel van de erfgoedwerking die zij de voorbije decennia hebben uitgebouwd en waar ze in de toekomst op inzetten. Samen met talrijke enthousiaste erfgoedliefhebbers.

Praktisch:

Wanneer: van 23 juni tot en met 23 december 2017, van donderdag tot en met zondag, van 10 tot 17 uur en op afspraak

Waar: Provinciaal Erfgoedcentrum, Lotharingenstraat 1, 9700 Oudenaarde (Ename)

Gratis toegang

www.oost-vlaanderen.be/oudeliefde

 

Contacteer ons
Jozef Dauwe gedeputeerde voor cultuur, Provincie Oost-Vlaanderen
Anneke Lippens wnd. directeur cultuur, Provincie Oost-Vlaanderen
Jozef Dauwe gedeputeerde voor cultuur, Provincie Oost-Vlaanderen
Anneke Lippens wnd. directeur cultuur, Provincie Oost-Vlaanderen
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1.516.615 inwoners*, 2.982 km², 60 gemeenten en 6 arrondissementen: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor o.a. economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, stedenbouw, mobiliteit, integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 1 januari 2019Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt MoensCopyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Gouvernementstraat 1
9000 Gent