Skip to Content

Het Gentbos in gevaar: podcast over klimaatverandering

De Provincie lanceert vandaag, 30 maart 2022, de podcast 'Het Gentbos in gevaar’. Deze podcast is een spannend en interactief luisterverhaal voor kinderen tot 12 jaar. Het verhaal speelt zich af in provinciaal natuurgebied Het Gentbos in Merelbeke. De dieren en planten van het Gentbos vertellen welke impact de klimaatverandering op hun leefomgeving en hun bestaan heeft. Samen zoeken ze oplossingen om de droogte in het moerasbos Gentbos tegen te gaan.

Het verhaal brengt de bezoeker langs een parcours met verschillende houtsculpturen die via de luisterfragmenten tot leven komen.

"Met dit boeiend luisterverhaal willen we kinderen op een speelse manier bewust maken van de klimaatverstoring en het verlies aan biodiversiteit. Het verhaal leert dat je als mens kan bijdragen aan oplossingen om de klimaatverandering te temperen. Mensen voelen zich misschien klein en nietig, net als Juffrouw Sprinkhaan in het verhaal, maar iedereen kan het verschil maken. Dat is de positieve boodschap die we met deze podcast willen uitdragen." 

gedeputeerde Riet Gillis, bevoegd voor Klimaat

Spannend verhaal met een boodschap!

Het Gentbos is van nature een moerasbos. Alle dieren en planten die er wonen, houden dus van een nat en vochtig bos. Maar het is er niet meer zoals vroeger. Juffrouw Sprinkhaan gaat op onderzoek. Ze moet van Luk de Vos uitzoeken wat er precies aan de hand is. Gelukkig is ze nieuwsgierig, dapper en slim genoeg. Onderweg hoort ze Kikker uit, bevraagt Salamander en de ijdele Eekhoorn. Niet alleen de dieren, maar ook de statige Beuk en de Paddenstoel vertellen hun verhaal. Gaandeweg wordt het duidelijk: door de klimaatverandering droogt het bos uit. Ze moeten een plan verzinnen. De planten en dieren gaan samen op zoek naar een oplossing. Mevrouw Uil weet raad. Wil je weten of het hen lukt om het weer te doen regenen?

Door samen te werken, ons gedrag aan te passen en zorg te dragen van onze omgeving, kunnen de gevolgen van klimaatverandering gemilderd worden.

Speels

De podcast is bedoeld voor kinderen tot 12 jaar. Men kan met de familie ter plaatse luisteren, met de jeugdbeweging of de klas. Maar al wie jong van geest is en een spannend verhaal kan smaken, wordt uitgenodigd om mee te luisteren. Twee stemacteurs brengen de negen personages tot leven. Luisteraars krijgen op een speelse manier tips om in te zetten op ontharding, vergroening, minder CO2-uitstoot.

Het Gentbos is sowieso een boeiende plek waar men zich heerlijk kan onderdompelen in een echt, natuurlijk bosgevoel. Door de omgeving en de dierensculpturen beleeft de bezoeker het verhaal ten volle.

Praktisch

De podcast is beschikbaar vanaf woensdag 30 maart 2022.

Het verhaal wordt opgebouwd langs een parcours met zes stopplaatsen. Deelnemers houden telkens halt bij de houtsculpturen van sprinkhaan, vos, kikker, salamander,…  Op elke stopplaats kan men het vervolg van het verhaal beluisteren door scanning van de QR-code. Dan speelt het luisterfragment af via de smartphone of tablet.

De zes geluidsfragmenten duren zo’n 40 minuten. Met de wandelafstand erbij beleeft men een boeiend uur Gentbosplezier.

De afstand van het parcours is zo’n 700 m. Het loopt grotendeels over vlonderpaden, zodat het makkelijk toegankelijk is voor jonge benen of buggy’s.

Adres: Het Gentbos, Poelstraat (nabij huisnr. 180) in 9820 Merelbeke. Het verhaal start aan de parking Poelstraat onder het onthaalgebouw.

Het verhaal staat ook online op www.oost-vlaanderen.be/gentbos, interessant voor wie niet meteen in de buurt van het Gentbos woont. Voor leerkrachten is dit een handige manier om klimaatverandering op een speelse manier aan bod te laten komen.

Afhankelijk van het weer kan het Gentbos ook drassig zijn. Laarzen zijn dan aangewezen.

Contacteer ons
Riet Gillis gedeputeerde voor Klimaat
Sandra Leroy beleidsmedewerker dienst Klimaat, Milieu en Natuur
Riet Gillis gedeputeerde voor Klimaat
Sandra Leroy beleidsmedewerker dienst Klimaat, Milieu en Natuur
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023



Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent