Skip to Content

Groepsaankoop 100% Belgische groene stroom opnieuw groot succes

Energiefactuur Oost-Vlaams gezin kan gemiddeld 483 EUR goedkoper

De veiling van de groepsaankoop voor groene stroom en aardgas -  gecertificeerd door de CREG - telde een groot aantal geïnteresseerden. Tijdens de veiling van de Provincie Oost-Vlaanderen op 2 februari brachten energieleveranciers de Vlaamse Energieleverancier en Lampiris het beste bod uit.

"Door meer dan 55 000 deelnemers samen te brengen voor de veiling kon een mooie groepskorting worden bedongen. Wij zijn zeer tevreden dat we de Oost-Vlamingen een groen energiecontract kunnen aanleveren aan een scherpe prijs met uitstekende service. Dat binnenlandse groene stroom niet duurder hoeft te zijn dan grijze stroom wordt nogmaals aangetoond met deze campagne."

gedeputeerde Riet Gillis, bevoegd voor Energie

De Provincie Oost-Vlaanderen heeft de ambitie om klimaatneutraal te zijn tegen 2040. Het is dus belangrijk dat burgers investeren in stroom uit 100% hernieuwbare energiebronnen. Producenten investeren nu al in hernieuwbare energieproductie, maar die zal verder blijven stijgen naargelang de vraag naar groene stroom groter wordt. Daarom is het ons doel om de vraag naar groene energie jaarlijks te verhogen. Nog niet ingeschreven? Deelnemen en overstappen kan tot en met 30 april 2021.

Resultaten van de veiling

Op dinsdag 2 februari vond de veiling plaats:

  • Voor de combinatie elektriciteit en aardgas bood de Vlaamse Energieleverancier voor gezinnen de laagste prijs. Gemiddeld 483,75 EUR voordeliger dan gelijke producten van de vijf grotere leveranciers*.
  • Enkel voor elektriciteit zijn de gezinnen gemiddeld 281,70 EUR* voordeliger uit bij Lampiris.
  • Bij de veiling voor bedrijven bood Total gemiddeld 690,04 EUR* goedkoper voor de combinatie van elektriciteit en aardgas en 397,78 EUR* lager voor enkel elektriciteit. Voor deze groepsaankoop schreven ruim 1 600 bedrijven, zelfstandigen en verenigingen zich in.

Pricewise, die samen met de Provincie Oost-Vlaanderen de groepsaankoop organiseert, is sinds 2020 gecertificeerd met het CREG-kwaliteitslabel inzake groepsaankopen. Dat is goed nieuws voor de Oost-Vlaamse consument en de Provincie. Het kwaliteitslabel bevestigt daarmee de professionaliteit en de betrouwbaarheid van de organisator van de groepsaankoop en laat de onafhankelijkheid tegenover de energieleveranciers zien. Ook wordt de gebrachte informatie als correct, toegankelijk en volledig beschouwd.

 

Besparing in EUR

Besparing in %

Verbruik E

Verbruik G

Huishouden: Gas & Elektriciteit

483,75 EUR

44,5%

3 500 kWh

19 000 kWh

Huishouden: Elektriciteit

281,70 EUR

33,9%

7 000 kWh

 

Bedrijven: Gas & Elektriciteit

690,04 EUR

36,2%

10 500 kWh

30 000 kWh

Bedrijven: Elektriciteit

397,78 EUR

27,3%

14 500 kWh

 

* De vergelijking is gemaakt ten opzichte van een gewogen gemiddelde energieprijs van de februari 2021 tarieven van gelijke producten van de grotere energieleveranciers. Kosten voor netwerken, distributie en belastingen zijn hier niet in meegewogen, omdat deze voor alle energiecontracten bij alle leveranciers gelijk zijn en niet door een leverancier kunnen worden beïnvloed. 

Hoe overstappen?

De deelnemers mogen ten laatste op 17 maart 2021 hun persoonlijk aanbod verwachten en kunnen dan tot en met 30 april 2021 beslissen of ze dat aanbod aanvaarden. De Provincie zorgt voor een probleemloze overstap naar de nieuwe leverancier.

Alsnog meedoen?

Wie zich alsnog wil inschrijven, kan dat doen tot en met 30 april op www.oost-vlaanderen.be/groenestroom of via het gratis nummer 0800 60 601.

Samen met de gemeenten

De gemeenteloketten die hun inwoners hielpen bij de inschrijvingen, blijven beschikbaar voor uitleg bij het persoonlijk aanbod. Ook wie graag hulp heeft bij de overstap, kan daar terecht. Maak een afspraak met een loket in je buurt. Zo blijven we samen coronaproof.

Meer informatie over de loketten staan op www.oost-vlaanderen.be/groenestroom.

Voor gezinnen

Leverancier

Stroomproduct

Gasproduct

Marktaandeel

ENGIE 

Easy fixed 1 jaar + groen

Easy fixed 1 jaar

38,45%

Luminus

Comfy

Comfy Gas

17,65%

Eneco

Zon & Wind Vast

Aardgas Vast

12,86%

Lampiris

TOP

TOP

7,04%

Mega (Power Online NV)

Easy vast 1 jr

Easy vast 1jaar

6,45%

 

Voor bedrijven

Leverancier

Stroomproduct

Gasproduct

Marktaandeel

ENGIE 

Easy pro Fixed 100% groen

Easy pro Fixed

45,67%

Luminus

Comfy Pro

Comfy Pro Gas

18,57%

Eneco

Zon & Wind Vast

Aardgas Vast

6,97%

Essent

Vast groen 1 jr

Aardgas Vast

5,90%

Total

Fix Green power

Fix Natural Gas

5,89%

Burgers kunnen voor meer info terecht bij:

Provincie Oost-Vlaanderen op het nummer 0800 60 601 (werkdagen van 9 tot 20 uur) of via groenestroom@oost-vlaanderen.be.

Contacteer ons
Riet Gillis gedeputeerde bevoegd voor Energie en Klimaat
Simon Verpoest deskundige energie en klimaat
Riet Gillis gedeputeerde bevoegd voor Energie en Klimaat
Simon Verpoest deskundige energie en klimaat
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent