Skip to Content

Groepsaankoop 100% Belgische groene stroom is een groot succes

Energiefactuur van Oost-Vlaams gezin kan gemiddeld 477 EUR goedkoper

De veiling van de groepsaankoop groene stroom en aardgas van eigen bodem telde een groot aantal geïnteresseerden. Tijdens de veiling van de Provincie Oost- Vlaanderen op 4 februari brachten energieleveranciers de Vlaamse Energieleverancier en ENGIE het beste bod uit.

"Door 47 000 deelnemers samen te brengen voor de veiling, kon een mooie groepskorting bedongen worden. Wij zijn zeer tevreden dat we de Oost-Vlamingen een groen energiecontract kunnen aanleveren aan een scherpe prijs met uitstekende service. Dat binnenlandse groene stroom niet duurder hoeft te zijn dan grijze stroom, wordt nogmaals aangetoond met deze campagne."

gedeputeerde Riet Gillis, bevoegd voor Energie

De Provincie Oost-Vlaanderen heeft de ambitie om klimaatneutraal te worden tegen 2040. Het is dus belangrijk dat burgers investeren in stroom afkomstig uit 100% hernieuwbare energiebronnen. Producenten  investeren nu al in hernieuwbare energieproductie, maar die zal verder blijven stijgen naargelang de vraag voor groene stroom groter wordt. Daarom is het ons doel om de vraag naar groene energie jaarlijks te verhogen. Nog niet ingeschreven? Meedoen en overstappen kan tot en met 5 april 2020.

Resultaten van de veiling

Op dinsdag 4 februari vond de veiling plaats:

  • Voor de combinatie elektriciteit en aardgas bood de Vlaamse Energieleverancier voor gezinnen de laagste prijs. Gemiddeld 477 EUR voordeliger dan gelijke producten van de vijf grotere leveranciers*.
  • Voor alleen elektriciteit zijn de gezinnen gemiddeld 265 EUR* voordeliger uit bij ENGIE.
  • Bij de veiling voor bedrijven bood ENGIE gemiddeld 672 EUR* goedkoper voor de combinatie van elektriciteit en aardgas en 370 EUR* lager voor alleen elektriciteit. Voor deze groepsaankoop schreven ruim 1 600 bedrijven, zelfstandigen en verenigingen zich in.

Uit onderzoek van de VREG** blijkt dat Vlaamse gezinnen steeds meer geïnteresseerd zijn in stroom die lokaal geproduceerd wordt. 81% van de gezinnen is geïnteresseerd in binnenlandse stroom en 76% in Vlaamse stroom. Dit wordt dan ook steeds belangrijker in de uiteindelijke keuze om voor een leverancier te kiezen. De prijs blijft nog altijd ruim het belangrijkste argument om over te stappen (82%). ***

 

Besparing in EUR

Besparing in %

Verbruik E

Verbruik G

Huishouden: Gas & Elektriciteit

477,52 EUR

47%

3 500 kWh

19 000 kWh

Huishouden: Elektriciteit

265,27 EUR

34%

7 000 kWh

 

Bedrijven: Gas & Elektriciteit

672,07 EUR

39%

10 500 kWh

30 000 kWh

Bedrijven: Elektriciteit

370,61 EUR

28%

14 500 kWh

 

Hoe overstappen?

De deelnemers mogen ten laatste op 15 maart 2020 hun persoonlijk aanbod verwachten en kunnen dan tot en met 5 april 2020 beslissen of ze dat aanbod aanvaarden. De Provincie zorgt voor een probleemloze overstap naar de nieuwe leverancier.

Alsnog meedoen?

Wie zich alsnog wil inschrijven, kan dat doen tot en met 5 april op www.oost-vlaanderen.be/groenestroom of via het gratis nummer 0800 76 101.

Samen met de gemeenten

De gemeenteloketten die hun inwoners hielpen bij de inschrijvingen, blijven beschikbaar voor uitleg bij het persoonlijk aanbod. Ook wie graag hulp heeft bij de overstap, kan daar terecht. De gemeenten Aalst, Beveren, Hamme, Merelbeke en Sint-Niklaas schreven de meeste gezinnen op deze manier in.

De openingstijden van de loketten staan op www.oost-vlaanderen.be/groenestroom

 

Voor gezinnen

Leverancier

Stroomproduct

Gasproduct

Marktaandeel

ENGIE 

Easy fixed 1 jaar + groen

Easy fixed 1 jaar

37,16%

Luminus

Comfy Green

Comfy Gas

18,54%

Eneco

Zon & Wind Vast

Aardgas Vast

13,69%

Lampiris

TOP

TOP

7,81%

Essent

Vast groen 1 jaar

Vast 1jaar

6,40%

 

 

Voor bedrijven

Leverancier

Stroomproduct

Gasproduct

Marktaandeel

ENGIE 

Easy pro Fixed 100% groen

Easy pro Fixed

45,55%

Luminus

Comfy Green Pro

Comfy Pro Gas

19,41%

Total

Fix Green power

Fix Natural Gas

7,62%

Eneco

Zon & Wind Vast

Aardgas Vast

7,50%

Essent

Vast groen 1 jaar

Aardgas Vast 1 jaar

5,63%

 

* De vergelijking is gemaakt ten opzichte van een gewogen gemiddelde energieprijs van de februari 2020 tarieven van gelijke producten van de grotere energieleveranciers. Kosten voor netwerken, distributie en belastingen zijn hier niet in meegewogen, omdat deze voor alle energiecontracten bij alle leveranciers gelijk zijn en niet door een leverancier kunnen worden beïnvloed.

** VREG marktmonitor 2019

***Bron: https://www.vreg.be/sites/default/files/press-release/persbericht_marktmonitor_2019.pdf

Contacteer ons
Riet Gillis gedeputeerde voor Energie
Simon Verpoest deskundige energie en klimaat
Riet Gillis gedeputeerde voor Energie
Simon Verpoest deskundige energie en klimaat
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023



Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent