Groen erfgoed van Deinze en Maldegem leeft verder in De Pinte dankzij de Provincie
- Provincie Oost-Vlaanderen plantte in Zevergem het groene erfgoed van morgen: drie nieuwe zomerlindes vervolledigen opnieuw de bomenrij die het kerkhof omzoomt. Het zijn nakomelingen van historische lindes in Deinze en Maldegem.
“We zijn bijzonder blij dat we ons steentje kunnen bijdragen om betekenisvolle en sfeervolle plekken in onze provincie te helpen bewaren op een duurzame manier, en mensen die erfgoed genegen zijn te ondersteunen. Ons entenproject is een baanbrekende en heel bijzondere manier om dit te doen.”
gedeputeerde David Coppens, bevoegd voor Erfgoed
Kerkhof van Zevergem
Het kerkhof, rond de kerk van Zevergem, is nog steeds in gebruik en heeft haar oorspronkelijke uitzicht goed bewaard. De site is dan ook opgenomen in de vastgestelde inventaris onroerend erfgoed. Het kerkhof is omzoomd door gekandelaarde zomerlindes. Over de jaren heen zijn er enkele bomen van tussenuit gevallen. De Provincie beschermde de ‘wortelstobbe’ van één verdwenen linde, zodat deze opnieuw kan uitgroeien tot een opgaande boom. Daarnaast vulde ze de hiaten in de rij met drie nieuwe zomerlindes.
“Recent maakte het lokaal bestuur De Pinte een nieuw inrichtingsplan voor dorp en kerkhof. De nieuw aangeplante lindebomen vullen de hiaten in de rij en zullen op termijn een betekenisvolle plaats nemen in het dorpsbeeld”.
Willem Rombaut, schepen van Openbare Infrastructuur Zevergem
Bomen met geschiedenis
De drie jonge bomen zijn niet zomaar standaard plantgoed. Het zijn nakomelingen van eeuwenoude veteraanbomen uit de omgeving. Goed voor de genetische diversiteit en de klimaatbestendigheid van het groen in onze streek.
De eerste boom stamt af van een boom bij een kapel op de grens van Hansbeke en Merendree. Het christendom associeerde de linde immers met Maria. Vandaar dat je bij kapellen vaak een linde ziet. De tweede boom heeft een voorvader die fungeerde als welkomstboom in het park van kasteel Reesinghe in Maldegem. Om het enthout van die linde te verzamelen, werd samengewerkt met Regionaal Landschap Meetjesland en Leievallei vzw. De derde boom is een nakomeling van de unieke majestueuze dreef van leilindes die het kasteel en de kerk van Hansbeke verbinden.
“Het was een initiatief van de lokale erfgoedraad, en dankzij waardevol advies van specialist Paul Van den Bremt, om meer aandacht te besteden aan ons houtig erfgoed. Het entenproject van de Provincie geeft ons als lokaal bestuur daarvoor een goede duw in de rug.”
Kristof Agache, schepen van Onroerend Erfgoed De Pinte
Lees alles over het entenproject via www.oost-vlaanderen.be/erfgoedbomen.
David Coppens
Nele Bogaert