Skip to Content

'Geprikt': ludiek Europees jaaroverzicht met Europaprofessor Hendrik Vos en vrt-journalist Rob Heirbaut

Prijsuitreiking Europese bibliotheek van Oost-Vlaanderen op 14/11

Op 14 en 15 december 2021 overzien journalist Rob Heirbaut en professor Hendrik Vos opnieuw de puinhopen in en rond Europa tijdens het Europees jaaroverzicht ‘Geprikt’.

Op 14 december worden bij aanvang ook de prijzen aan de winnaars van de wedstrijd Europese bibliotheek van Oost-Vlaanderen uitgereikt.

"In 2019 vierde EUROPA DIRECT Oost-Vlaanderen de feestelijke 10de editie van het Europees Jaaroverzicht. In 2020 werd er, door gekende omstandigheden, een podcasteditie van gemaakt. Dit jaar gaan Rob Heirbaut en Hendrik Vos voor de 11de keer op zoek de achterkant van het nieuws, pittige anekdotes, lichtpuntjes en alles wat tussen de plooien viel.”

gedeputeerde Riet Gillis, bevoegd voor Europese samenwerking

Het continent bleef in de ban van het virus met de stekeltjes. Europeanen hielden afstand, zaten in quarantaine, sukkelden met plf’s, skypten, teamsten, zoomden en werden viroloog. Intussen kregen de Amerikanen een nieuwe president en verlieten de Britten echt de Unie. De race naar het vaccin was meedogenloos en haast even spannend als K2 zoekt K3. Het Suezkanaal raakte geblokkeerd en Kaboel viel in de handen van Taliban. Er waren ook nog zekerheden: Rusland vergiftigde opposanten, belastingen werden ontweken, de rechtsstaat bleef in gevaar, bossen stonden in brand en rivieren stroomden over.

Het was schandelijk en ernstig, tragisch en jammerlijk. Het was opnieuw een jaar vol chaos, soms verrassend, vaak voorspelbaar.

Het wordt een jaaroverzicht met neuswissers en knuffelcontacten, met wachtrijen voor de tankstations en een kalkoenentekort, met een voetbalkampioenschap en het gevecht om een stoel. Ursula von der Leyen en Charles Michel zoeken hun plaats en Angela Merkel schittert voor het laatst.

En uiteraard is er de vooruitblik der vooruitblikken: wat brengt 2022 voor Europa?

Praktisch

Wanneer: dinsdag 14 of woensdag 15 december vanaf 19.30 uur

Op 14 december worden de prijzen aan de winnaars van de wedstrijd Europese bibliotheek van Oost-Vlaanderen uitgereikt bij aanvang. Verder zijn beide voorstellingen van het Europees jaaroverzicht volledig identiek.

Waar: Kunstencentrum Voo?uit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent

Programma

19.30 uur: Deuren open

20 uur: Inleiding door gedeputeerde Riet Gillis, bevoegd voor Europese samenwerking / prijsuitreiking Europese bibliotheek van Oost-Vlaanderen

20.20 uur: Dit was Europa in 2021! Een ludiek Europees jaaroverzicht door Rob Heirbaut, VRT-journalist en Hendrik Vos, professor Europese politiek, UGent.

21.20 uur: Einde

Inschrijvingen

14 december

15 december

 

Deelname is gratis maar inschrijven is noodzakelijk en kan tot en met 9 december 2021.

Het evenement zal doorgaan onder de op dat moment geldende coronamaatregelen.

Contacteer ons
Riet Gillis gedeputeerde voor Europese samenwerking
Vanessa Schockaert EUROPA DIRECT Oost-Vlaanderen
Riet Gillis gedeputeerde voor Europese samenwerking
Vanessa Schockaert EUROPA DIRECT Oost-Vlaanderen
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 535 686 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor o.a. economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, stedenbouw, mobiliteit, integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 1 maart 2021Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt MoensCopyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Gouvernementstraat 1
9000 Gent