Skip to Content

Geniet veilig van het water in de Oost-Vlaamse provinciale domeinen

Juli en augustus 2022

Wie deze zomer verkoeling zoekt op een warme dag heeft keuze uit tal van wateractiviteiten op de Oost-Vlaamse recreatiedomeinen. In de provinciale domeinen Puyenbroeck, De Ster, De Gavers en Nieuwdonk kan je zwemmen in de buitenlucht of genieten van een tochtje op het water met een roeiboot of kajak. In de provinciale domeinen De Boerekreek, Het Leen en De Brielmeersen is het verboden te zwemmen in de vijvers.

De Provincie Oost-Vlaanderen zet zelf extra in op veiligheidsagenten, maar vraagt ook met aandrang dat bezoekers zich goed voorbereiden. Enkele tips:

Koop je tickets online en vooraf

De capaciteit van de verschillende zwemzones is beperkt om veiligheidsredenen en om bezoekers een fijn bezoek te garanderen. De ticketverkoop voor warme dagen gaat snel, dus we raden aan om er op tijd bij te zijn. Zo vermijden bezoekers dat ze zich nodeloos verplaatsen of staan aan te schuiven in de hitte. Mensen die toch nog de dag zelf zonder ticket willen vertrekken, maken kans om voor een gesloten kassa te staan. Hou de sociale media van de domeinen in de gaten.

Toegang domein

In de meeste domeinen kan je gratis binnen. Je betaalt dan voor de strandzone of het zwembad. In De Ster betaal je wel inkom voor het domein. De strandzone is hier inbegrepen in de toegangsprijs.

Gratis verdwaalbandjes

In De Ster, Puyenbroeck, De Gavers en Nieuwdonk zijn er gratis verdwaalbandjes voor kinderen te verkrijgen. Bezoekers kunnen ze afhalen aan de kassa of het onthaal en er de naam en het telefoonnummer van een begeleidende volwassene op noteren. Hou je (klein)kinderen te allen tijde zelf goed in de gaten.

Wees hoffelijk

"We begrijpen dat het niet leuk is om na een lange rit en bij warm weer lang in de rij te moeten staan. Maar dat is geen reden om de hoffelijkheidsregels te vergeten. De medewerkers van de provinciale domeinen doen er alles aan om de bezoekers een plezante en veilige dag te bezorgen. Daarom een warme oproep om respect te hebben voor de medewerkers en ook voor andere bezoekers."

Gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Recreatiedomeinen

Een overzicht van het aanbod van de Provincie Oost-Vlaanderen, in of op het water:

Provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke

Openluchtzwemmen in Puyenbroeck kan in het buitenzwembad. Op de website van Puyenbroeck lees je wanneer de verschillende baden open zijn. Enkel wie vooraf tickets kocht, krijgt toegang tot het zwembad. 

Wie liever verkoeling zoekt op het water in plaats van er in, kan een roeiboot of waterfiets huren om de roeivijver te verkennen. Zwemmen in de roeivijver is verboden.

 • Toegang domein: gratis
 • Toegang zwembad en watersport: betalend, koop je tickets vooraf online via www.puyenbroeck.be
 • Toegang watersport: betalend, koop je tickets ter plaatse aan de kassa of vooraf online via www.puyenbroeck.be

Provinciaal domein De Ster in Sint-Niklaas

Zwemmen in de vijver van De Ster kan alleen in de afgebakende zwemzone en onder toezicht van redders.  De zwemvijver wordt opgedeeld in verschillende zones, met een aangepaste capaciteit per zone. Zwemmen is gratis, maar je betaalt wel toegang tot het domein. Tickets voor de toegang koop je online op voorhand.

Ook de waterfietsen, de roeiboten, de waterglijbanen en Aquapark Jump zijn dagelijks open tijdens de zomervakantie. In de Aquarena kan je suppen, zeilen, kajakken en windsurfen met eigen materiaal.

 • Toegang domein: betalend en op vertoon van je identiteitskaart. Koop je tickets vooraf online via www.domeindester.be. Wie een abonnement heeft, kan altijd binnen.
 • Toegang strand- en zwemzone: inbegrepen in toegangsprijs
 • Toegang watersport: betalend, koop je tickets ter plaatse of vooraf via www.domeindester.be.
 • Toegang Aquapark Jump: betalend aan de kassa van het Aquapark. Reserveren kan vanaf 8 personen.
 • Toegang Aquarena: betalend aan de kassa van het domein

Provinciaal domein Nieuwdonk in Berlare

Zwemmen in de vijver kan alleen met een geldig ticket en op vertoon van je identiteitskaart in de afgebakende zwemzone en onder toezicht van redders. Wie niet zwemt en toch wil genieten van het strand, kan dit op de aparte strandzone.

Provinciaal domein De Gavers in Geraardsbergen

Ook in De Gavers is er een afgebakende strand- en zwemzone, waar redders een oogje in het zeil houden. Wie liever geen zand tussen de tenen heeft, kan terecht in het zwembad met buitenbad. Voor beide koop je je tickets best vooraf online , want het aantal plaatsen is beperkt.

Nog meer waterplezier beleef je op De Gaverplas met een heel scala aan watersportmogelijkheden: pedalo, gezinspedalo, kajak, chiliboot, roeiboot, canadese kano, red shark bike of surfen.

 • Toegang domein: gratis
 • Toegang zwemzone en zwembad: betalend, koop je tickets vooraf online via www.degavers.be
 • Toegang watersporten: betalend, koop je tickets ter plaatse

In de provinciale domeinen Puyenbroeck, De Boerekreek, Het Leen en De Brielmeersen is het verboden te zwemmen in de vijvers.

Contacteer ons
An Vervliet gedeputeerde voor Recreatiedomeinen
Peter Cornelis directie Recreatiedomeinen
An Vervliet gedeputeerde voor Recreatiedomeinen
Peter Cornelis directie Recreatiedomeinen
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent