Skip to Content

Gemeente Kruisem is de Winkelhiergemeente 2020

Vandaag, op woensdag 30 september, is de gemeente Kruisem verkozen tot Winkelhiergemeente 2020. Met hun actie ‘De Gouden Klinker’ kaapte de gemeente de eerste prijs weg, voor Aalst en Herzele. Kruisem mag de titel van Winkelhiergemeente twee jaar lang dragen en is daarmee de eerste laureaat van de wedstrijd.

Goud voor De Gouden Klinker

‘De Gouden Klinker’ is een gezamenlijk initiatief van het gemeentebestuur van Kruisem, UNIZO Kruisem en de Vereniging van centrumhandelaars van Kruishoutem. Met deze actie ondersteunt Kruisem haar ondernemers tijdens ingrijpende wegenwerken: de heraanleg van het centrum van Kruishoutem zal bijna twee jaar in beslag nemen. Gedurende 22 maanden wordt maandelijks een handelaar in de kijker gezet en worden prijzen verloot onder de klanten. Een tweede actie is ‘Koop lokaal!’: tijdens de coronaperiode is de digitale Kruisembon 20% (detailhandel) of 30% (horeca) meer waard. Het gemeentebestuur van Kruisem financiert deze meerwaarde.

“In tijden van wegenwerken is het voor de inwoners soms gemakkelijker om uit te wijken naar de winkels in de buurgemeenten. De actie die Kruisem heeft opgezet om haar handelaars te ondersteunen tijdens de heraanleg van de Markt in Kruishoutem valt op door haar eenvoud. Met ‘De Gouden Klinker’ heeft Kruisem de kans gegrepen om van infrastructuurwerken, die als zeer nadelig worden ervaren, een opportuniteit te maken. Het project is een voorbeeld voor andere gemeenten.”

gedeputeerde Leentje Grillaert, bevoegd voor Middenstand

Ook in de medailles

Naast Kruisem waren ook Aalst en Herzele genomineerd voor de award. Aalst kreeg een nominatie voor haar grootschalige communicatiecampagne ‘Koop lokaalst!’ en de actie ‘Win je winkel in Aalst’. Herzele pakte uit met ‘Win de vitrine’ (#ikkoopinherzele) in de bestrijding van leegstand, en de fotowedstrijd ‘Een bruisende zomer in Herzele’.

Winkelhier Award

De Winkelhier Award is een gezamenlijk initiatief van Provincie Oost-Vlaanderen en UNIZO Oost-Vlaanderen. Winkelhieren staat voor winkelen in je eigen buurt bij lokale handelaars en bedrijven. Met de uitreiking van de Winkelhier Award worden enkele innovatieve en/of creatieve acties uitgelicht en de vele inspanningen van gemeenten en handelsverenigingen bekroond. Dit jaar dongen 19 gemeenten, goed voor een totaal van 32 initiatieven, mee naar de prijs.

“De coronacrisis treft de hele economie, maar in het bijzonder de handel en horeca, de toeristische sector en wie evenementen organiseert. Steden en gemeenten kunnen wel degelijk iets doen om ondernemers te helpen. Onder impuls van de coronacrisis zijn samenwerkingen aangegaan tussen de lokale besturen en de ondernemers. De 'koop lokaal-acties' beginnen maar eindigen gelukkig niet met de coronacrisis.”

Jos Vermeiren, gedelegeerd bestuurder UNIZO Vlaanderen

Promofilmpjes

Van de drie laureaat-gemeenten zijn promofilmpjes gemaakt, waarin de ingediende acties extra in de kijker zijn gezet.

Contacteer ons
Leentje Grillaert gedeputeerde voor Middenstand
Kathy Gillis team Economie
Leentje Grillaert gedeputeerde voor Middenstand
Kathy Gillis team Economie
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 556 942 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor o.a. economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, stedenbouw, mobiliteit, integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 1 augustus 2022Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt MoensCopyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Gouvernementstraat 1
9000 Gent