Gemeentelijke Feitenfiche detailhandel
Update relevante cijfers detailhandel per gemeente
De 5 Vlaamse Provincies presenteren naar jaarlijkse gewoonte een nieuwe update van de gemeentelijke feitenfiches detailhandel. Relevant cijfermateriaal over de detailhandel is voor de zesde keer gebundeld in een bondig rapport per gemeente.
"Hoe verspreid is het winkelaanbod in de Oost-Vlaamse gemeenten? Hoeveel consumenten verrichten hun aankopen in de eigen gemeente en buurgemeenten? In de gemeentelijke feitenfiche detailhandel vind je een antwoord op deze en tal van andere vragen. Het rapport bespreekt het consumentenprofiel en maakt een analyse van het commerciële aanbod en de koopstromen."
Gedeputeerde Leentje Grillaert, bevoegd voor middenstand
Provincie in cijfers
Ben je specifiek op zoek naar detailhandelcijfers voor de eigen gemeente of wil je vergelijken met andere gemeenten of regio’s? Voor een snel overzicht van kerncijfers biedt Provincie Oost-Vlaanderen een dashboard met grafieken aan. Het dataplatform www.provincies.incijfers.be is flexibel en eenvoudig te gebruiken. De gemeentelijke feitenfiches detailhandel kunnen door de steden en gemeenten worden gebruikt als ondersteuning voor hun beleidsplannen lokale economie. De vijf Vlaamse Provincies werken hiervoor samen met Locatus en RetailSonar die respectievelijk gegevens voor het winkelaanbod en de koopstromen aanleveren.
Daarnaast zorgen de Provincies nog steeds voor een gratis toegang tot het online winkeldatabestand Locatus voor de gemeenten.
Enkele markante cijfers voor Oost-Vlaanderen
Wist je dat in de Provincie Oost-Vlaanderen 69 000 personen werkzaam zijn in de detailhandel- en horecasector, hetzij als werknemer, hetzij als zelfstandige? 25 300 panden zijn gevuld met een winkel-, horeca- of dienstenactiviteit. Dit zijn 16,8 gevulde panden per 1 000 inwoners in Oost-Vlaanderen. Bij het bekijken van de evolutie van de winkelvloeroppervlakte voor de periode 2008-2019, is het duidelijk dat deze sterk is toegenomen voor supermarkten (voedingsmiddelen), interieurwinkels, kleding- en modezaken.
In Vlaanderen neemt het aandeel van winkelketens in de aanbodmix toe; in Oost-Vlaanderen is dit ondertussen 24,2%. Dat verklaart deels de stijging van zowel de winkelvloeroppervlakte als het perifeer aanbod (buiten de kern).