Skip to Content

FairTradeProvincie Oost-Vlaanderen doet mee aan Week van de Fair Trade

Van woensdag 7 oktober tot zaterdag 17 oktober 2020 is het naar jaarlijkse gewoonte tijd om eerlijke handel in de kijker te zetten tijdens de Week van de Fair Trade.

Provincie Oost-Vlaanderen draagt al sinds 2016 de titel van FairTradeProvincie en organiseert ook dit jaar enkele acties voor haar medewerkers.

“Als FairTradeProvincie zetten we ons in om ons personeel te blijven informeren en sensibiliseren over eerlijke handel. De focus ligt op fairtradeproducten én lokale producten. Eerlijke en lokale producten vormen een en-en verhaal en maken samen deel uit van een duurzaam voedingspatroon.”

gedeputeerde Leentje Grillaert, bevoegd voor ontwikkelingssamenwerking

Proeven van korte keten en Fair Trade producten

Op dinsdag 13 oktober kunnen geïnteresseerde personeelsleden deelnemen aan een koffieworkshop. De deelnemers leren hoe ze via verschillende zetmethodes de lekkerste koffie kunnen maken. Er wordt ingegaan op het product koffie (historiek, verwerking, origine, branden, ...) en het belang van eerlijke handel in de koffie-industrie.

Op donderdag 15 oktober kunnen de personeelsleden genieten van een (h)eerlijke FairTrade lunch met mondiale en lokale ingrediënten. Diezelfde middag wordt er een Faire Boerenmarkt georganiseerd op het binnenplein van het Provinciehuis. Op de markt zullen verschillende korte ketenproducenten staan en kan je ook fairtradeproducten kopen.

Ook elders in de provincie is er heel wat te beleven. Hier vind je een overzicht van alle lokale activiteiten per gemeente.

FairTradeProvincie

Net als heel wat Oost-Vlaamse steden en gemeenten voldoet ook de Provincie Oost-Vlaanderen aan de zes criteria voor de titel van FairTradeProvincie. De Provincie zet zich al lang in voor een duurzamere en rechtvaardigere wereld. Eerlijke handel is daarbij een belangrijk element. Door mee te stappen in de fairtradecampagne draagt de Provincie op een concrete manier bij aan het welzijn voor de kleine boeren in het Zuiden en ondersteunt zij de lokale en duurzame producenten hier bij ons.

Dit doet ze door in haar interne aankoopbeleid in te zetten op de aankoop van eerlijke en lokale producten. Daarnaast worden er het hele jaar door acties georganiseerd om het personeel te informeren en te sensibiliseren over de mogelijkheden en het belang van eerlijke handel.

Contacteer ons
Leentje Grillaert gedeputeerde bevoegd voor ontwikkelingssamenwerking
Liesbeth Viaene beleidsmedewerker lokaal mondiaal beleid
Leentje Grillaert gedeputeerde bevoegd voor ontwikkelingssamenwerking
Liesbeth Viaene beleidsmedewerker lokaal mondiaal beleid
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023



Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent