Expo Verborgen Verleiding toont ondergoed als erfgoed op Erfgoedsite Ename

Nieuwe tentoonstelling opent tijdens weekend Erfgoeddag 

In het weekend van 26 en 27 april opent in Erfgoedsite Ename een nieuwe tijdelijke tentoonstelling: ‘Verborgen Verleiding, een eeuw in lingerie en industrie’. Het is de eerste ​ expo na de grote heropening van de site deze zomer. 

Privécollectie Armand Miclotte

Blikvanger van de expo is de sensuele privécollectie van Armand Miclotte (90). Armand Miclotte werkte van 1949 tot 1994 bij lingeriefabrikant Femilux in Oudenaarde. Hij begon aan de snijtafel en groeide door tot ontwerper. In de loop der jaren verzamelde hij een zinnenprikkelend archief van korsetten, bh’s, nacht- en badmode, oude machines, promomateriaal en foto’s. De collectie is een tastbare ode aan vakmanschap én verleiding. 

“Op zoek naar een duurzame toekomst voor zijn verzameling kwam Miclotte via de stad Oudenaarde bij de provinciale Erfgoedsite Ename terecht. De Provincie betrok experten van EVA/Variant en ETWIE. Ze registreren en waarderen de collectie. Op bepaalde dagen kunnen bezoekers aan de expo dat werk zelf bewonderen. Het past in de traditie van Erfgoedsite Ename, die een blik achter de schermen van de erfgoedzorg wil geven."

gedeputeerde David Coppens, bevoegd voor Erfgoed

Wie de erfgoedzorgers aan het werk wil zien, kan de data raadplegen op de website erfgoedsiteename.be of de Facebookpagina van Erfgoedsite Ename.” 

Oost-Vlaamse textielgeschiedenis

De tentoonstelling ‘Verborgen Verleiding’ onthult het verhaal dat verborgen zit in het ondergoed. Een verhaal van de geschiedenis van de textielnijverheid in Oost-Vlaanderen, en evenzeer een verhaal van de veranderende rol van de vrouw: van insnoeren tot uitleven, van een plek aan de haard over thuiswerk tot fabriekswerk. 

Op de expo bewonder je ook korsetten uit Herzele, 150-jaar oude Chantillykant uit Geraardsbergen en andere kleinoden uit Lievegem, Oudenaarde, Ronse en Zottegem. Daarnaast zijn er getuigenissen van personen die in de textielnijverheid aan de slag waren.

Extra activiteiten openingsweekend en Erfgoeddag

Tijdens het openingsweekend van 26 en 27 april is de expo gratis toegankelijk. 

Ter gelegenheid van Erfgoeddag zijn er op zondag 27 april extra gratis activiteiten met onder meer middeleeuwse striptease en een lingeriemodeshow. Voor de kinderen is er een workshop weven. Je vindt een foodtruck op de site en in het erfgoedcafé is er vloeibaar erfgoed te krijgen. Raadpleeg het volledige programma via erfgoedsiteename.be/erfgoeddag. ​ 

Kafee Parlee, de lezingenreeks die eerder dit jaar werd gelanceerd, wijdt twee spreekbeurten aan het thema. Experten Bart Vanacker (industriecultuur.be), Sanne van Bellingen (ETWIE) en Pauline Devriese (Modemuseum Hasselt) komen op 11 mei en 15 juni spreken over het vergeten industrieel erfgoed en de zorg om textiel. Hiervoor moet je inschrijven via erfgoedsiteename.be/kafeeparlee. ​ 

Praktisch 

De tentoonstelling loopt in Erfgoedsite Ename van 26 april tot en met 14 september (Open Monumentendag) van woensdag tot en met zondag. 

Toegangsprijs voor een volwassene is 8 euro. Er zijn ook diverse kortingstarieven. Daarnaast is er een aanbod voor gezinnen en groepen. 

Alle info vind je via erfgoedsiteename.be/verborgenverleiding. ​ 

David Coppens

gedeputeerde voor Erfgoed

Nele Bogaert

directie Erfgoed & Erfgoedsites

 

 

 

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Oost-Vlaanderen

1.601.298 inwoners*, 2.982 km² en 55 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een dertienhonderdtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘samen slim werkt’ en ‘maak het mee'.

*cijfers FOD binnenlandse zaken januari 2025



Gedeputeerde bevoegd voor perscommunicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Neem contact op met

Charles de Kerchovelaan 189 9000 Gent

09 267 70 00

persdienst@oost-vlaanderen.be

www.oost-vlaanderen.be