Expo tekenkunst toont synergie tussen kunst en erfgoed in Ename

Tekenkunst - fundament, experiment en onderzoek

Op donderdag 22 mei opende een nieuwe tijdelijke tentoonstelling over tekenkunst op de provinciale Erfgoedsite Ename. De expo 'Tekenkunst - fundament, experiment en onderzoek' is een samenwerking met de Academie voor Beeldende Kunst in Gent. Zo'n honderd tekeningen en objecten staan tussen de eeuwenoude artefacten die meer dan 50 kunstenaars inspireerden. Ter gelegenheid van de Archeologiedagen op 23-25 mei is de expo gratis toegankelijk en in het weekend zijn er extra activiteiten.

“Archeologen en kunstenaars delen een scherp oog voor vorm, detail, verhouding, materie en context. Ze geven beiden het verleden vorm en doen de bezoeker met andere ogen naar een object kijken. Precies dat is wat de Provincie zo waardevol vindt: wetenschap tastbaar maken en geschiedenis verbinden met beleving. Het verleden binnenstappen, maar er ook opnieuw betekenis aan geven. Het publiek betrekken. Deze kunstwerken zijn een bijzondere tijdelijke toevoeging aan onze nieuwe vaste tentoonstelling!”

gedeputeerde David Coppens, bevoegd voor Erfgoed

Wat als kunst en archeologie elkaar ontmoeten?

Het uitgangspunt van de tentoonstelling was een vrij letterlijke ontmoeting tussen kunst en archeologie. Een bezoek aan Erfgoedsite Ename door drie studenten leidde tot het idee voor de expo. Marc Walravens, student Archeologie aan UGent, en Alex Persijn, student Tekenkunst aan de Academie voor Beeldende Kunst, werden samen met medestudent Werner Peeters geïnspireerd tot een synergie tussen hun vakgebieden.

Tekenen en schilderen met planten

Wat deze tentoonstelling extra bijzonder maakt, is het gebruik van zelfgemaakte inkten en pigmenten die werden ontwikkeld in het Pigmentlabo van de Academie voor Beeldende Kunst in Gent. Planten zoals wede, wouw en Sint-Janskruid - historische gewassen die ook in het Archeopark Ename staan - vormen de basis voor de natuurlijke kleurstoffen. Daarmee slaat men een brug naar oude ambachten en traditionele kennis.

Nog meer activiteiten op de Archeologiedagen

Voor een demonstratie van de zelfgemaakte inkten kan je in Erfgoedsite Ename terecht tijdens de Archeologiedagen. De studenten van het Pigmentlabo maken er inkten van onder meer planten en vruchtenpitten. Er is ook een workshop schilderen met eieren en aardepigmenten.

Hout vormt het centrale thema van de gratis activiteiten tijdens de Archeologiedagen. Houten archeologische voorwerpen zijn zeldzaam omdat hout snel verteert. Op de Archeologiedagen kan je de unieke houten voorwerpen uit het erfgoeddepot van Ename bewonderen. Een van die objecten inspireerde houtbewerker Giljan De Wilde. Hij recreëert een waardevolle houten schaal uit de ijzertijd met de technieken van toen.

Lepelsnijden, mandenvlechten en boter karnen vervolledigen de demonstraties op de ambachtenmarkt in het Archeopark. Kinderen maken met Archeotolk Nelle een houten amulet net zoals in de prehistorie.

Er is ook ruimte voor kennis en verdieping. Zo is er een lezing over de houten koppen die in de Schelde zijn gevonden. Zijn dit de boegbeelden van vikingschepen of niet? Dr. Vince Van Thienen (UGent) onderscheidt mythe van waarheid in een gratis lezing.

Ontdek de tentoonstelling en de activiteiten via www.erfgoedsiteename.be.

David Coppens

gedeputeerde voor Erfgoed

Nele Bogaert

directie Erfgoed & Erfgoedsites

 

 

 

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Oost-Vlaanderen

1.601.298 inwoners*, 2.982 km² en 55 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een dertienhonderdtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘samen slim werkt’ en ‘maak het mee'.

*cijfers FOD binnenlandse zaken januari 2025



Gedeputeerde bevoegd voor perscommunicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Neem contact op met

Charles de Kerchovelaan 189 9000 Gent

09 267 70 00

persdienst@oost-vlaanderen.be

www.oost-vlaanderen.be