Skip to Content

Expo over biogebaseerde economie tourt langs Oost-Vlaamse bibliotheken

Start in bibliotheek Wachtebeke

Biogebaseerde economie wordt wel eens de economie van de toekomst genoemd. Maar waar staat die economie precies voor? De expo ‘Biogebaseerde economie in Oost-Vlaanderen. Er zit meer in dan je denkt’ brengt de economie tot leven en maakt vanaf september een tour langs de Oost-Vlaamse bibliotheken.

Sneakers van appelleer

Zin in een glaasje appelsap, of een lekkere appelmoes? Lekker! Maar jaarlijks blijft een massa aan appelschillen over. Die hoeven gelukkig niet langer verloren te gaan! Met slimme biologische processen maakt men er appelleer van voor hippe, vegan sneakers.

De sneakers zijn een voorbeeld uit de biogebaseerde economie, waarin nieuwe grondstoffen, producten en materialen worden gemaakt op basis van biomassa (plantaardige en dierlijke reststromen) en biologische processen.

Economie van de toekomst

Rond een aantal duurzame principes en technieken groeit een hele economie met eigen bijzondere wetmatigheden, toekomstgerichte technologieën en nieuwe uitdagende jobs: de biogebaseerde economie. Ze wordt ook wel de economie van de toekomst genoemd omdat ze ons minder afhankelijk maakt van fossiele brand- en grondstoffen.

“De biogebaseerde economie ontwikkelt zich heel intensief in Oost-Vlaanderen, onder meer in het havengebied van North Sea Port. Daar vind je bijvoorbeeld de ‘Bio Base Europe Pilot Plant’, een pilootfabriek voor biogebaseerde processen en producten. Bedrijven kunnen er hun biogebaseerde producten en processen uittesten, optimaliseren en opschalen. Het is een unieke realisatie waar we als Oost-Vlamingen fier op mogen zijn, net zoals op de vele andere initiatieven rond biogebaseerde economie. Als Provincie ondersteunen we deze sector dan ook vol overtuiging!”

gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Economie

Expo

Hoog tijd dus om zowel economie als technologie in de kijker te zetten. Daarom ontwikkelden de Provincie Oost-Vlaanderen, Bio Base Europe Pilot Plant, Flanders Biobased Valley, HOGENT en Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Oost-Vlaanderen een expo die de economie haarfijn uitlegt.

Tijdens de expo ‘Biogebaseerde economie in Oost-Vlaanderen. Er zit meer in dan je denkt’ maak je als bezoeker kennis met de basistechnieken van de biogebaseerde economie, leer je de producten kennen, zie je waar de bedrijven en activiteiten zich bevinden in Oost-Vlaanderen én ontdek je de beroepen en economische principes. De expo is doorspekt met film, getuigenissen, voorbeelden, objecten en interactie.

Tournee langs de Oost-Vlaamse bibliotheken

De reizende expo vind je vanaf september in verschillende Oost-Vlaamse bibliotheken:

  • Van 1 september tot 3 oktober in Wachtebeke
  • Van 5 oktober tot 7 november in Zelzate
  • Van 9 november tot 12 december in Herzele
  • Van 14 december tot 30 januari in Gavere
  • Van 1 februari tot 6 maart in Buggenhout
  • Van 8 maart tot 17 april in Maldegem
  • Van 19 april tot 22 mei in Kruibeke

“Wachtebeke draagt duurzaamheid hoog in het vaandel. De expo ‘Biogebaseerde economie in Oost-Vlaanderen’ zet duurzame principes en technieken in de kijker. We zijn dan ook erg vereerd om deze tentoonstelling in onze bibliotheek te kunnen lanceren.”

Débra Lammertyn, bibliothecaris Wachtebeke

Lespakket

Bij de expo hoort ook een lespakket voor leerlingen uit de derde graad secundair onderwijs. Het pakket sluit aan bij de vakken economie, Engels en wetenschappen/STEM. Klassen kunnen de expo bezoeken en verschillende opdrachten uitvoeren. Leerlingen maken gebruik van eigen opdrachtbladen, waardoor ze het thema en toekomstige boeiende jobs grondig leren kennen.

Meer info over de expo, vind je hier. Vraag het gratis lespakket aan via economie@oost-vlaanderen.be

Contacteer ons
An Vervliet gedeputeerde voor Economie
Débra Lammertyn bibliothecaris Wachtebeke, Bibliotheek Wachtebeke
An Vervliet gedeputeerde voor Economie
Débra Lammertyn bibliothecaris Wachtebeke, Bibliotheek Wachtebeke
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent