Skip to Content

Europees ludiek jaaroverzicht met Europaprofessor Hendrik Vos en vrt-journalist Rob Heirbaut

Opnieuw groot succes met uitverkochte zaal!

Traditioneel sluit de Provincie Oost-Vlaanderen het jaar af met een Europees ludiek Jaaroverzicht.

Ook dit jaar gaan VRT-journalist Rob Heirbaut en Europaprofessor Hendrik Vos op zoek naar de achterkant van het Europanieuws, naar de pittige anekdotes en naar al wat tussen de plooien is gevallen.

Voor de Britten loopt de final countdown. Theresa May danst zich een weg naar de uitgang van de Unie en al wankelend telt ook Jean-Claude Juncker de dagen af, nu zijn laatste jaar als voorzitter van de Commissie is ingegaan. Lidstaten moeten intussen kiezen of ze eeuwige zomertijd willen, of eeuwige wintertijd. 2018 was alweer een verrassend en verwarrend jaar voor Europa. Het werd tragisch en jammerlijk, het was meestal de laatste kans, doorgaans ingewikkeld, dikwijls hopeloos, soms ook schandelijk en altijd ernstig. De hoogste tijd om daar verandering in te brengen. Want de klok tikt!

 

"Met 975 toeschouwers en nog heel wat geïnteresseerden op de wachtlijst, wordt deze editie van het Europees ludiek Jaaroverzicht opnieuw een succes. Als geen ander beheersen Rob Heirbaut en Hendrik Vos de kunst om een moeilijke materie op een ludieke en bevattelijke manier te brengen. En deze formule slaat duidelijk aan bij het grote publiek." 

Gedeputeerde Riet Gillis, bevoegd voor Europese samenwerking

"De klok tikt! Dit was Europa in 2018"

2018, het was een jaar met Vladimir Putin als eregast op een Oostenrijks trouwfeest. Het was ook het jaar van de Italianen, met een brug die instort, een begroting die ontspoort en schepen met vluchtelingen die er niet meer mogen aanmeren. Journalisten werden in stukken gesneden op buitenlandse ambassades, Donald Trump noemde Juncker een brutale killer en Spitzenkandidaten liepen zich warm. Het wordt een jaaroverzicht met Europese voetballers op het podium van het wereldkampioenschap en met Britse en Franse vissers die een slag uitvochten op de Noordzee. En met uiteraard de vooruitblik der vooruitblikken: wat brengt 2019 voor Europa?

Praktisch

Wanneer: maandag 10 december om 19.30 uur 
Waar: Muziekcentrum De Bijloke in Gent

De zaal is uitverkocht, maar de pers is nog steeds welkom. Graag een seintje naar persdienst@oost-vlaanderen.be als u er nog wil bij zijn. 

 

Contacteer ons
Riet Gillis Gedeputeerde voor Europese samenwerking
Vanessa Schockaert Informatiepunt Europa Direct
Riet Gillis Gedeputeerde voor Europese samenwerking
Vanessa Schockaert Informatiepunt Europa Direct
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 535 686 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor o.a. economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, stedenbouw, mobiliteit, integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 1 maart 2021Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt MoensCopyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Gouvernementstraat 1
9000 Gent