Erfgoedsite Ename opent tentoonstelling onder grote belangstelling

Schedel nu al publiekslieveling

Maandag 8 juli 2024 - Op vrijdag 5 juli werd onder ruime belangstelling de nieuwe vaste tentoonstelling geopend op Erfgoedsite Ename. Peter De Wilde reikte, in naam van minister Diependaele, een herkenningsteken uit aan het onroerend erfgoed-depot van de erfgoedsite. Het was de start van een feestelijk en druk bezocht openingsweekend. De nieuwe expo stelt heel wat topstukken tentoon en biedt een speciaal parcours aan voor families.

Erkenning van baanbrekend werk in depot

Erfgoedsite Ename huisvest één van de vijftien door Vlaanderen erkende onroerenderfgoeddepots die aan bepaalde kwaliteitsnormen voldoen.

Het depot in Ename bewaart en beheert niet enkel erfgoed van Ename zelf. Er liggen ook archeologische vondsten uit Noord-Oost-Vlaanderen, erfgoed uit Oost-Vlaanderen dat nergens anders naartoe kan bijvoorbeeld bij een restauratie, waterlek of brand, en zelfs enten en stekken van erfgoedbomen. Voor dat werk ontving het depot van Vlaanderen een herkenningsteken.

Dat er regelmatig baanbrekend werk gebeurt in dit depot werd onlangs bewezen door de ontdekking en het onderzoek van een unieke collectie prehistorisch menselijk en dierlijk materiaal. Daarbij de oudste schedel van Vlaanderen, een stuk dat nieuwe informatie opleverde over de eerste landbouwers in Vlaanderen.

Nieuwe en oude topstukken in de tentoonstelling

“Je kan de oudste schedel van Vlaanderen hier niet enkel bewonderen. Je krijgt bovendien, geheel in de filosofie van Erfgoedsite Ename, ook een kijk achter de schermen van het bijbehorende wetenschappelijke onderzoek. Dat maakt duidelijk wat de waarde ervan is. De schedel is nu al de publiekslieveling van de nieuwe vaste tentoonstelling!”

​gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed

De combinatie van authentieke objecten en bijbehorend onderzoek vormt de focus van de nieuwe tentoonstelling. De prehistorische collectie is de start van het opmerkelijke verhaal van het ooit grootse Ename, dat wordt verteld volgens een handige chronologische tijdlijn. Onderweg zien we onder meer de ivoren kop van de kromstaf van de abt van Ename uit de 12de eeuw, een Vlaams topstuk. Daarnaast ook talrijke andere kleinoden zoals het gouden uiteinde van een riem in Byzantijnse stijl uit 900-1100, dat Ergoedsite Ename in bruikleen kreeg van The Phoebus Foundation.

Als start wordt in woord en beeld uit de doeken gedaan wat erfgoed eigenlijk allemaal omvat, en hoe het bewaard wordt voor de volgende generaties. Niet enkel kerken en kastelen blijken erfgoed te zijn. Ook kleine kapelletjes, bruine volkscafé-interieurs en eeuwenoude bomen vallen onder erfgoed. Of denk aan heuvels in het landschap die plots prehistorische grafcirkels, middeleeuwse mottes of de borstwering van een loopgraaf blijken te zijn.

In de expo komt zowat heel Oost-Vlaanderen aan bod, met stukken uit Aalst, Deinze, Eeklo, Gent, Kluisbergen, Maldegem, Merelbeke, Ninove, Temse, Waarschoot, Zele en Zottegem.

Ideale uitstaptip voor jong en oud

Bij de nieuwe vaste tentoonstelling hoort ook een fonkelnieuw familieparcours: 'Dossier EN.am.X'. (Groot)ouders met kinderen van 6 tot 12 jaar ontdekken samen de expo én het Archeopark aan de hand van enkele leuke opdrachten. Dat is genieten en bijleren in één klap! Dit familieparcours is inbegrepen in het toegangsticket. Heb je tieners in huis? Haal ze uit de zetel met de zoektocht 'Ontrafel mysterieuze sporen'.

Op de Erfgoedsite Ename vind je voortaan ook een gezellig erfgoedcafé. Geniet van een streekbier of streekfrisdrank op een terras met idyllisch zicht op de lange gracht waar monniken hun vis kweekten en de boomgaard waar ze hun fruit plukten. In het erfgoedcafé krijg je bovendien tal van tips om een vervolg te breien aan je bezoek. Verken het pittoreske erfgoeddorp Ename of het wandelwalhalla dat het Landschapspark Vlaamse Ardennen je biedt.

Daarnaast is er nog de nieuwe erfgoedshop, waar je handgekozen, originele cadeau-ideetjes vindt.

Erfgoedsite Ename is open van woensdag tot en met vrijdag, en op zaterdag- en zondagnamiddag. Alle info via www.erfgoedsiteEname.be.

 

 

An Vervliet gedeputeerde voor Erfgoed
Nele Bogaert directie Erfgoed & Erfgoedsites

 

Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent