Erfgoedsite Ename heropent met nieuwe tentoonstelling en feestweekend op 6 en 7 juli

Provincie Oost-Vlaanderen heropent in het weekend van 6 en 7 juli de provinciale Erfgoedsite Ename voor het brede publiek. Een nagelnieuwe tentoonstelling, een fonkelnieuw familieparcours, een vernieuwd bezoekersonthaal met erfgoedshop en -café, en een vernieuwd aanbod voor scholen en groepen zijn redenen genoeg voor een feestelijk openingsweekend. Op 6 en 7 juli wordt bovendien ook 1.050 jaar Ename gevierd.

“Het begin van de zomervakantie is een ideaal moment om onze erfgoedsite in Ename te heropenen voor het brede publiek: de dagen zijn langer en de mensen hebben zin in een uitstap. Ik nodig iedereen van harte uit om Ename te komen ontdekken of herontdekken, want het aanbod zal kwalitatief, verrassend én democratisch geprijsd zijn, zoals steeds op onze provinciale erfgoedsites. Ideaal in combinatie met een daguitstap, weekendje weg of midweek in de prachtige Vlaamse Ardennen.”

gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed

Nieuwe expo

De expo biedt een boeiende blik voor én achter de schermen van erfgoedland: experten verklappen hun nieuwste wetenschappelijke inzichten, topstukken vertellen elk hun beklijvende verhaal, een handige tijdslijn frist je geschiedenis op én je mag voor één keer pottenkijker zijn bij de archeologen.

MADOC uit Gent (James Ensorhuis, het Gruuthusemuseum, MAS Antwerpen, ...) staat in voor de bouw van de nieuwe tentoonstelling. En dat in samenwerking met professionele schrijvers, tekenaars, fotografen, maquettebouwers … en het eigen provinciale personeel.

Ook op maat van families, scholen en groepen

Oetang Learning Designers maakte, samen met de educatieve medewerkers van de erfgoedsite, een fonkelnieuw familieparcours voor de expo. Gezinnen die de expo bezoeken krijgen allerlei leuke opdrachten om erfgoed te redden. Dat is samen genieten en bijleren in één klap!

Voor klassen is Erfgoedsite Ename een prachtig decor mét deskundige begeleiding waarbij leerlingen al doende bijleren over geschiedenis, archeologie, wetenschappen en onroerend erfgoed in de brede zin van het woord. 

Voor groepen staan gepassioneerde gidsen klaar om alle geheimen van Ename en de zorg voor erfgoed te onthullen.

Feestweekend van 6 en 7 juli

Ter gelegenheid van de heropening is de nieuwe tentoonstelling helemaal gratis te bezoeken op zaterdag 6 en zondag 7 juli. Allerlei extra animatie en gratis gidsen in de Erfgoedsite Ename maken de middeleeuwse ervaring compleet.

1050 jaar Ename

Dat weekend wordt lokaal eveneens het 1050-jarig bestaan van Ename gevierd. Zij starten vrijdag 5 juli om 17 uur met ‘Ename drinkt en zingt’ aan het Archeopark, te bereiken via de Sint-Salvatorstraat. Zaterdag is het ‘Ename stapt en feest’, en zondag o.a. een misviering en ‘Middeleeuwse etinge’. Volg de Facebookpagina “Ename 1050” voor het volledige programma.

Geschiedenis

Eind 2023, na 25 jaar, sloot pam Ename de deuren. Het museum was te klein geworden. Sinds 2012 was er het Erfgoedcentrum aan de Lotharingenstraat - dichter bij het Archeopark. Daar vonden tien jaar lang tentoonstellingen, evenementen en studiedagen plaats, en bevond zich bovendien het kloppende hart van het provinciale depotbeleid. Vanaf nu ontplooit de Provincie haar publiekswerking rond erfgoedzorg en Ename volop vanuit het Erfgoedcentrum onder de naam ‘Erfgoedsite Ename’. ​

Praktisch

Feestweekend op zaterdag 6 en zondag 7 juli van 10 tot 17 uur op de Erfgoedsite Ename, Lotharingenstraat 1, 9700 Oudenaarde (Ename).

Daarna is de Erfgoedsite Ename met de nieuwe vaste tentoonstelling open voor het brede publiek van woensdag tot en met vrijdag, en op zaterdag- en zondagnamiddag.

Alle informatie via de website www.erfgoedsiteEname.be of de Facebookpagina ‘Erfgoedsite Ename’.

An Vervliet

gedeputeerde voor Erfgoed

Nele Bogaert

directie Erfgoed & Erfgoedsites

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Oost-Vlaanderen

1.572.002 inwoners*, 2.982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Statbel op 1/1/2024



Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Neem contact op met

Charles de Kerchovelaan 189 9000 Gent

09 267 70 00

persdienst@oost-vlaanderen.be

www.oost-vlaanderen.be