Provincie lanceert Erfgoedkruimel 'Historisch Latem en Deurle op twee wielen'

Ontdek erfgoed met de fiets

Dinsdag 30 april 2024 - Op dinsdag 30 april werd in Sint-Martens-Latem de tweede Erfgoedkruimel van Provincie Oost-Vlaanderen voorgesteld: 'Historisch Latem en Deurle op twee wielen'. Deze fietstocht voor gezinnen maakte de Provincie in samenwerking met de gemeente Sint-Martens-Latem én met ondersteuning van tal van vrijwilligers. Het past in het kader van de vele evenementen ter gelegenheid van het 1.200-jarig bestaan van Sint-Martens-Latem.

Erfgoedkruimel

De 'Erfgoedkruimels' zijn het kleine broertje van de populaire reeks ‘Erfgoedsprokkels’ van de Provincie Oost-Vlaanderen. Ze bieden gezinnen met kinderen de kans om op een speelse en educatieve manier kennis te maken met het erfgoed van hun streek. In deze editie gaan ze met de fiets op tocht langs de dorpen Latem en Deurle, en de wijken Brakel en Hooglatem. Ze bezoeken er de mooiste erfgoedplekken.

Fietstocht dinsdag

Voor de lancering van deze Erfgoedkruimel werd een beroep gedaan op de leerlingen van enkele scholen in Sint-Martens-Latem. Ze fietsten de tocht in langs de verschillende erfgoedplekken en werden er telkens opgewacht door een van de gidsen. Deze gidsen, die trouwens ook de pen vasthielden voor de kruimel, loodsten hen door deze mooie dag.

“De gidsen geven het beste van zichzelf om de leerlingen verder wegwijs te maken in de geschiedenis van Sint-Martens-Latem. Wat mooi om te zien dat, over generaties heen, de liefde voor erfgoed hier vandaag in overvloed wordt gedeeld.”

​gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed

Onroerend erfgoed

Op een flinke fietstocht kom je meer te weten over tal van oude - en minder oude - gebouwen: de Koutermolen, de kerken van Latem en Deurle, het Tempelhof, het domein Gevaert-Minne, en het Huis Van Wassenhove van Juliaan Lampens. Je krijgt ook mee dat erfgoed méér is dan enkel gebouwen. Erfgoed omvat ook landschap en archeologie, met de Leie, de Latemse Meersen, de twee lindebomen bij de kerk van Deurle, en archeologische vondsten die iets vertellen over het Tempelhof of de wijk Brakel.

Op kindermaat

Om het geheel aangenaam te maken voor kinderen werd de kruimel speels opgevat. Aan de hand van opdrachten onderweg leren de kinderen, en misschien zelfs de ouders ook, meer over erfgoed. Hoe draaien we een molen naar de wind? Hoe zetten we Romeinse cijfers om naar ‘onze’ getallen? Welk plakkaatje aan gebouwen toont dat het om beschermd erfgoed gaat? Wat leert de rebus ons over duiven?

Praktisch

De Erfgoedkruimel ‘Historisch Latem en Deurle op twee wielen’ vind je gratis in het gemeentehuis, en in de gemeentelijke musea Gevaert-Minne en Gust De Smet. De openingsuren vind je terug op de website van de gemeente.

Je kan de Erfgoedkruimel ook downloaden via oost-vlaanderen.be/erfgoedkruimels. De fietstocht is 15,6 km lang.

An Vervliet gedeputeerde voor Erfgoed
Nele De Cocker dienst Erfgoed

 

Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent