Skip to Content

Eerste Erfgoedkruimel laat gezinnen met kinderen de Huysmanhoeve ontdekken

Vanaf 1 april 2021 kunnen gezinnen met kinderen het provinciaal streekcentrum Huysmanhoeve in Eeklo spelenderwijs verkennen met een Erfgoedkruimel in de hand. Dit is een gratis boekje met weetjes en doe-opdrachtjes rond het erfgoed van de hoeve op kindermaat. 

De ‘Erfgoedkruimel’ is een nieuw concept van de Provincie Oost-Vlaanderen. Het is het kleine broertje van de ‘Erfgoedsprokkel’, een reeks handige brochures over waardevolle gebouwen en historische plekken in de provincie.

"Toen het provinciebestuur in 2015 startte met de Erfgoedsprokkels was dit een schot in de roos. Ondertussen zijn er al meer dan 30 titels uitgekomen. Hiermee bereiken we vooral volwassenen. We willen ook inzetten op kinderen, want jong geleerd, is oud gedaan! Ook het afgelopen coronajaar is gebleken dat gezinnen de eigen omgeving herontdekken. Met de Erfgoedkruimel slaan we verschillende vliegen in één klap: de kinderen ervaren dat erfgoed bezoeken leuk is én ze leren vanalles bij, terwijl de ouders ook nog eens een monument kunnen bezoeken en hapklaar aangereikt krijgen hoe ze dit op kindermaat kunnen vertalen. Zo is het voor het hele gezin, grootouders met kleinkinderen of een groep vrienden een fijne ervaring samen."

gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed

 

“Het lag voor de hand om voor een eerste Erfgoedkruimel iets van ons eigen provinciaal patrimonium te kiezen. Provinciaal streekcentrum Huysmanhoeve had ook net een Erfgoedsprokkel gekregen. We vinden het heel belangrijk dat we ook de jongere generatie kennis laten maken met hoe de hoeve vroeger gebruikt werd. Er komen ook veel kinderen naar de hoeve en dit willen we graag voortzetten. Daarom waren we meteen enthousiast over een Erfgoedkruimel. De lancering ervan is een mooie start van ons nieuwe seizoen. Kom zeker eens langs om de Erfgoedkruimel op te halen en de Huysmanhoeve samen met je kinderen te (her)ontdekken”.

gedeputeerde Leentje Grillaert, bevoegd voor Toerisme

 

Hoe het vroeger was

Het is Bernard van de familie Huysman die je in de brochure op sleeptouw neemt door de hoeve. Je start in het vroegere woonhuis. De kinderen ontdekken hoe de verdeling van de slaapkamers was met 12 kinderen, waar de geheime verstopplaats was voor het eten tijdens de oorlog, wat er gebeurt als je vers rapenloof aan de koeien geeft en zoveel meer. Ze doen volksspelletjes zoals krulbollen en op het einde krijgen ze nog een recept voor lekkere broodjes mee naar huis.

Coronaproof

Plattelandscentrum Meetjesland vzw stelt als beheerder van de Huysmanhoeve alles in het werk om bezoekers coronaproof te ontvangen. Er is ontsmettingsmateriaal en er wordt regelmatig verlucht, schoongemaakt en ontsmet.

Bezoekers zijn steeds welkom om te wandelen en te spelen op het domein. Toerisme Meetjesland opent vanaf april het toeristisch infokantoor in de hoeve. De cafetaria volgt een maand later. Vanaf dan vinden er hopelijk ook weer regelmatig evenementen plaats.

Praktisch

Het boekje is gratis af te halen in de kantoren van Toerisme Meetjesland in de Huysmanhoeve: Bus 1 in 9900 Eeklo, van woensdag tot zondag, van 11 tot 17 uur – van 1 april tot 30 september.

 

Contacteer ons
An Vervliet gedeputeerde voor Erfgoed
Leentje Grillaert gedeputeerde voor Toerisme
Martine Pieteraerens dienst Erfgoed
An Vervliet gedeputeerde voor Erfgoed
Leentje Grillaert gedeputeerde voor Toerisme
Martine Pieteraerens dienst Erfgoed
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent