Duurzaam en veilig naar de Ronde van Vlaanderen dankzij een globaal mobiliteitsplan
Op zondag 1 april 2018 vindt de 102e Ronde van Vlaanderen plaats. Een hoogdag voor menig wielerliefhebber.
"Tienduizenden wielerliefhebbers zakken dan af naar de Vlaamse Ardennen om de koers van op de eerste rij mee te beleven", schetst organisator Wim Van Herreweghe van Flanders Classics. "Dat brengt niet alleen organisatorische uitdagingen met zich mee, maar zeker ook op het vlak van mobiliteit."
Om ervoor te zorgen dat het verkeer in de streek niet strop komt te zitten, is een mobiliteitsplan uitgewerkt. Hierbij wordt volop ingezet op verkeersmanagement en het weren van autoverkeer binnen de driehoek Oudenaarde – Kluisbergen - Ronse. Provincie Oost-Vlaanderen legt samen met organisator Flanders Classics, de stad Oudenaarde en De Lijn gratis pendelbussen in om de bezoekers vanaf publiekparkings naar de zone Oude Kwaremont – Paterberg, Kruisberg – Hotond en de aankomstzone in Oudenaarde te brengen.
"We willen de Ronde vlot en veilig bereikbaar maken zodat iedereen zonder zorgen kan genieten van deze klassieker", zegt gedeputeerde Peter Hertog, bevoegd voor Mobiliteit. "Door te focussen op pendelbussen die de hele regio bedienen, bieden we de wielerfans ook een duurzaam alternatief aan voor de auto. Het gebruik van de pendelbussen stijgt jaar na jaar, het bewijs dat onze aanpak werkt”
Vorig jaar maakten minstens 16 550 toeschouwers gebruik van de pendelbussen ingelegd door Provincie Oost-Vlaanderen en De Lijn. In 2012 waren dat 5 500 reizigers; in 2013: 8 803; in 2014: 12 691; in 2015 14 800 en in 2016: 16 500.
Autovrije zone en gratis pendelbussen
De zone Oudenaarde – Kluisbergen – Ronse wordt tussen 9 en 19.30 uur zoveel mogelijk autovrij gemaakt. Aan de rand komen er pendelparkings waaruit pendelbussen de bezoekers naar de publiekzones brengen.
"Net als andere jaren legt De Lijn pendelbussen in van Oudenaarde, Ronse en Ruien om toeschouwers vlot en veilig naar de beste plekken langs het parcours te brengen", aldus Dirk Busschaert, directeur van De Lijn Oost-Vlaanderen.
De pendelbussen vanuit Ruien en Ronse volgen eenzelfde traject zodat koersliefhebbers gemakkelijk op verschillende punten langsheen het parcours naar de koers kunnen kijken zonder te moeten overstappen. Verder wordt door de organisator en met ondersteuning van de stad Oudenaarde een extra pendelbus ingelegd tussen 9.30 en 13 uur van Parking De Bruwaan via het station van Oudenaarde naar de aankomstzone, zodat wielerfans de aankomst van dichtbij kunnen meemaken. Terugreizen kan van 16.30 tot 19.30 uur.
Om de doorstroming van de pendelbussen voldoende te garanderen, worden de routes vrij gehouden van autoverkeer. Zo geraken de wielerfans tijdig op hun bestemming.
Treinen
Met een weekendbiljet pendel je voor de helft van de prijs naar de Ronde. Door de samenwerking van Provincie Oost-Vlaanderen, Ronse, Oudenaarde, Kluisbergen en de organisator Flanders Classics in samenwerking met de NMBS worden er bovendien extra treinen ingelegd voor de Ronde van Vlaanderen 2018. Aan de stations van Oudenaarde en Ronse stoppen er gratis pendelbussen, waarmee je verder naar de grote publiekzones kan pendelen. In Oudenaarde stoppen deze aan de achterzijde van het station.
Plan je reis van station tot station met de NMBS routeplanner.
Fietsen
Fietsen naar het evenement? Ideale routes vormen de fietssnelwegen en het jaagpad langsheen de Schelde. Fietssnelweg F45 Gent-Kortrijk brengt je via Oudenaarde of Kluisbergen tot aan De Ronde. Het traject tussen De Pinte en Oudenaarde werd bovendien uitgerust met gloednieuwe bewegwijzering. www.fietssnelwegen.be
Fietsers kunnen vanuit Oudenaarde verschillende fietsroutes kiezen en halt houden op punten waar de renners meermaals passeren. Er komen fietsenstallingen op wandelafstand van de publiekzones. Meer info op www.derondeinoudenaarde.be.
Centraal aanspreekpunt
Het centrale aanspreekpunt voor alles wat met mobiliteit tijdens de Ronde te maken heeft: www.rondevanvlaanderen.be en het algemeen infonummer: 078 05 10 80.
Duurzaam en veilig naar evenementen
Deze aanpak van de mobiliteit tijdens De Ronde kadert in het Provinciaal beleid rond duurzame mobiliteit in het kader van gebiedsgerichte werking. Provincie Oost-Vlaanderen neemt initiatieven die de bereikbaarheid en toegankelijkheid van evenementen op bovenlokaal niveau verbeteren. Daarnaast bevordert ze ook het gebruik van collectief vervoer als een waardevol vervoersalternatief dat betaalbaar en toegankelijk is voor iedereen.
Met dit initiatief wil Provincie Oost-Vlaanderen benadrukken dé fiets- en wielerprovincie te zijn.