Duik in Oost-Vlaamse verleden op zevende Archeologiedagen

Vrijdag 24 tot en met zondag 26 mei

Woensdag 22 mei 2024 - Van vrijdag 24 tot en met zondag 26 mei zijn het voor de zevende keer Archeologiedagen in Vlaanderen. Ook in Oost-Vlaanderen zijn er tal van leuke en gratis activiteiten rond archeologie voor jong en oud!

“Het provinciebestuur zet stevig in op archeologie, en al zeker op publiekswerking. De Archeologiedagen zijn een interprovinciaal initiatief om archeologie dichter bij de mensen te brengen. Op onze eigen erfgoedsites Archeocentrum Velzeke en Scheepswerven Baasrode is er een mooi programma. En ook op tal van andere plekken zijn er leuke activiteiten met steun van het provinciebestuur”

​gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed

Archeocentrum Velzeke

Op vrijdagnamiddag, zaterdagnamiddag en zondag duikt een gids samen met jou in het verleden. Laat je rondleiden in het Archeocentrum of laat je kleden, stap als Romeinse dame, dappere Galliër of legionair in het kleurrijke interieur van een Romeinse villa en beleef er je eigen historisch moment.

Naar aanleiding van de jaarlijkse Vlooienmarkt vind je Archeocentrum Velzeke op zondag ook in de Paddestraat:

  • Je vindt er een pop-up van de Archeoshop: kom snuisteren in historisch verantwoorde hebbedingen, collectors items en unieke creaties. 
  • Tijdens je zoektocht kom je wellicht ook Magnus tegen; een echte Romeinse legionair waaraan je alles mag vragen.
  • Ga voor een mooie en/of stoere AVE-tattoo op je arm.
  • Wandeling met de archeologen op zondag 26 mei, om 10 uur en om 14 uur, te reserveren.

Tijdens de Archeologiedagen zijn alle activiteiten gratis. Alle info op www.archeocentrumvelzeke.be.

Scheepswerven Baasrode

Scheepswerven Baasrode is uitzonderlijk gratis open op zondag 26 mei van 10 tot 18 uur en werkt rond het thema ‘MiddelBReeuwen'. Breeuwen is het dichten van de kieren. Niet alleen die ambacht, maar ook touwslagen en zeilmaken staan centraal tijdens de Archeologiedag in Baasrode.

Lezingen:

  • 14.30 uur: Inleiding op het thema - Peter Van Wichelen
  • 14.45 uur: Replica of restauratie? - Cees Droste
  • 15.30 uur: Houten pompen maken - Luc Verachtert

Demo's: zie gepassioneerde mensen actief aan het werk gaan met de ambachten van het breeuwen en touwslagen.

Workshop: zet meteen je nieuw opgedane kennis om in de praktijk door zelf aan het breeuwen te slagen. Ga zeker ook eens ruiken aan het smerige goedje teer. 

Kinderactiviteiten: ook kinderen kunnen breeuwen en gooien touw over bolders.

Alle info op www.scheepswervenbaasrode.be.

Scheepswerven Baasrode is ook aanwezig op het Nerdlandfestival in domein Puyenbroeck in Wachtebeke.

Zele

Nieuwsgierig naar de vondsten die archeologen opgroeven in de Kouterbosstraat in Zele? Voor één keer worden de vondsten uit het provinciale erfgoeddepot Ename gehaald en terug naar Zele gebracht, naar de bibliotheek in een kijkkast van de Provincie.

Ontdek welke sporen zich hier bevonden en ga in gesprek met de archeologen. Voor één keer mag je zelf de eeuwenoude vondsten in handen nemen! Bewonder ook de krijttekeningen van de sporen die archeologen aantroffen en die leerlingen vrijdag op straat intekenen.

Lebbeke

Op 31 mei kan je in Teater De Minne in Lebbeke terecht voor een primeur! Je verneemt er ​ van hoofdarcheoloog Floris Beke (RAAP België BV) en Heemkring Lebbeke hoe vondsten uit 2023 (bij de aanleg van de Fluxys-gasleiding) en uit 2022 (bij de aanleg van de nieuwe wijk 'Patmoes') het grote historisch belang van de regio bevestigden. Deze vondsten komen nadien naar het provinciale erfgoeddepot van de Erfgoedsite Ename.

Deinze

Wist jij dat (geo)archeologen en historici de handen in elkaar sloegen en samen een onderzoek rond het middeleeuwse Deinze voerden? Denk jij dat de onderzoekers de afgelopen twee jaar genoeg puzzelstukken verzamelden om het verhaal compleet te maken? Bezoek de expo in het Leietheater met archeologische voorwerpen uit Deinzense bodem en ontdek het verhaal van het kleine - maar fijne - middeleeuwse Deinze! Met objecten uit het Archeodepot van het Archeocentrum Velzeke.

Nog in Deinze: in het kasteel van Ooidonk vieren ze op zondag 26 mei de 500ste verjaardag van de geboorte van de graaf van Horn! Het wordt een feestje met onder meer een geboortekoek van De Foodarcheoloog, bouwactiviteiten van LegoMaster-archeoloog David Vanhee, een vrolijk deuntje van de harmonie, een kampement en militaire oefeningen en workshops.  Bovendien wordt dan een nieuwe Erfgoedsprokkel van de Provincie met een fietsroute gelanceerd!

Maldegem

In Maldegem opent een tentoonstelling met de vondsten van opgravingen onder het 'Oud Koppel' waar een middeleeuws kerkhof, vakwerkhuis en herberg werd gevonden. Verschillende partners vonden elkaar in dit participatief project met AR-toepassingen dat gesteund wordt met een projectsubsidie en depotfaciliteiten van Provincie Oost-Vlaanderen!

Meer activiteiten of informatie

An Vervliet gedeputeerde voor Erfgoed
Nele Bogaert directie Erfgoed & Erfgoedsites

 

 

Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent