Skip to Content

Drie Oost-Vlaamse gemeenten genomineerd voor Winkelhier Award

Prijsuitreiking op woensdag 30 september 2020 om 14 uur

Uit een totaal van 19 Oost-Vlaamse gemeenten zijn er drie genomineerd voor de eerste Winkelhier Award, een gezamenlijk initiatief van Provincie Oost-Vlaanderen en UNIZO Oost-Vlaanderen. Aalst, Herzele en Kruisem strijden om de titel van Winkelhiergemeente 2020, die op woensdag 30 september 2020 zal worden toegekend.

Meer dan ooit staat lokaal kopen op de beleidsagenda’s van steden en gemeenten. Sinds de coronacrisis staan winkeliers en horeca-uitbaters voor bijzondere uitdagingen. Zowel de ondernemers als de lokale besturen hebben initiatieven genomen om lokaal winkelen te stimuleren en te ondersteunen.

"Vanuit de Provincie Oost-Vlaanderen wordt al jaren ingezet op lokaal winkelen. Oost-Vlaamse besturen kunnen bij de Provincie terecht voor data en inhoudelijke expertise bij de uitwerking van hun detailhandelsbeleid. Onze steden en gemeenten, handels- en middenstandsverenigingen die acties uitwerken voor hun handel en horeca kunnen provinciale subsidies genieten. Op die manier geven we de lokale ondernemers een duwtje in de rug."

gedeputeerde Leentje Grillaert, bevoegd voor Middenstand

Winkelhieren 

Dergelijke initiatieven onderstrepen het belang van de detailhandel en horeca in Oost-Vlaanderen. Met de uitreiking van een Winkelhier Award worden enkele innovatieve en/of creatieve acties uitgelicht en de vele inspanningen van gemeenten en handelsverenigingen bekroond.

"Winkelhieren is verkozen tot woord van het jaar 2019 en staat voor winkelen in je eigen buurt bij lokale handelaars en bedrijven: kiezen voor kwaliteitsvolle producten en diensten, goede service bij de ondernemingen en handelaars van bij ons, verrassend genieten bij de lokale horeca, shoppen op wandelafstand."

Jos Vermeiren, directeur UNIZO Oost-Vlaanderen

Drie genomineerden

Het is de eerste keer dat het Oost-Vlaamse provinciebestuur en UNIZO Oost-Vlaanderen een Winkelhiergemeente kiezen. 19 gemeenten hebben meegedongen voor de prijs van Winkelhiergemeente 2020. Alle voorgestelde initiatieven zijn zeer waardevol in de ondersteuning en promotie van de lokale economie, van het winkelhieren. Alle acties zullen worden opgelijst en zijn een inspiratiebron voor andere steden en gemeenten.

Drie Oost-Vlaamse besturen zijn genomineerd voor de Winkelhier Award 2020: Aalst, Herzele en Kruisem. Aalst heeft een nominatie binnengehaald met een grootschalige communicatiecampagne ‘Koop lokaalst!’ en de actie ‘Win je winkel in Aalst’. Herzele pakte uit met ‘Win de vitrine’ (#ikkoopinherzele), in de bestrijding van leegstand, en de fotowedstrijd ‘Een bruisende zomer in Herzele’. Kruisem ondersteunt met ‘De Gouden Klinker’ haar ondernemers tijdens ingrijpende wegenwerken en geeft in tijden van corona de Kruisembon een meerwaarde.

Prijsuitreiking

Op woensdag 30 september wordt de uiteindelijke winnaar bekendgemaakt. Voor de drie laureaat-gemeenten is een promofilmpje gemaakt waarin de bekroonde acties extra in de kijker worden gezet. De winnende gemeente mag zich twee jaar lang Winkelhiergemeente noemen. Bovendien mogen de ondernemers van de Winkelhiergemeente deelnemen aan de opleiding van de Winkelhier-academie.

De prijsuitreiking zal plaatsvinden in de provincieraadszaal van het Provinciehuis, Gouvernementstraat 1 in Gent. 

De pers is welkom om 14 uur. Graag een seintje als u aanwezig zal zijn via mail naar persdienst@oost-vlaanderen.be. Gelieve de afstandsregel van 1,5 meter te respecteren en een mondmasker te dragen.

Programma

  • 14 uur:  Welkomstwoord door gedeputeerde Leentje Grillaert
  • 14.15 uur: Belang van de lokale economie door Jos Vermeiren, directeur UNIZO Oost-Vlaanderen
  • 14.30 uur: Promofilmpjes. De drie laureaat-gemeenten stellen hun projecten voor
  • 15 uur: Bekendmaking van de Winkelhiergemeente 2020
  • Vanaf 15.15 uur kunnen interviews worden afgenomen
Contacteer ons
Leentje Grillaert gedeputeerde voor Middenstand
Leentje Grillaert gedeputeerde voor Middenstand
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent