Donjon Nevele wint publieksprijs Vlaamse onroerenderfgoedprijs

Vrijdag 6 oktober 2017 — Vrijdagavond 6 oktober werd de winnaar van de Vlaamse onroerenderfgoedprijs bekend gemaakt. De publieksprijs gaat naar de familie Schelstraete uit Nevele.

Toen zij hun appartementsgebouw renoveerden, ontdekten ze een middeleeuwse donjon. De eigenaars betrokken de Provincie Oost-Vlaanderen om de uitzonderlijk goed bewaarde constructie wetenschappelijk te onderzoeken en dit onderzoek ook te publiceren. De provinciale erfgoedconsulenten brachten de familie ook in contact met de nodige experten. Nadien paste de architect de plannen aan om van de oude muren dè blikvanger te maken van het gerestaureerde gebouw.

 

Gedeputeerde Jozef Dauwe, bevoegd voor erfgoed: “We zijn bijzonder blij dat het publiek koos voor de Nevelse donjon als winnaar van de onroerenderfgoedprijs. We willen de familie Schelstraete ook uitdrukkelijk feliciteren met deze prijs. Het is een schitterende samenwerking van een privé-eigenaar die zag dat de oude stenen een meerwaarde konden zijn, van zijn architect die het project aanpaste en van een provinciebestuur dat een rol speelt voor dat soort erfgoed dat anders in de kou dreigt te staan."

 

Jozef Dauwe Gedeputeerde voor Erfgoed at Provincie Oost-Vlaanderen
Lien Lombaert dienst Erfgoed at Provincie Oost-Vlaanderen