Skip to Content

Deuren ambtswoning gouverneur wagenwijd open voor ‘Trust in the Unexpected’

van 14 oktober tot en met 3 december 2017

Vanaf 14 oktober tot en met 3 december staan de deuren van de ambtswoning van provinciegouverneur Jan Briers wagenwijd open voor bezoekers. The Governor’s Mansion brengt er de tentoonstelling ‘Trust in the Unexpected’. De Provincie, de gouverneur en het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) sloegen de handen in elkaar voor deze derde editie. Een editie met kunstwerken van maar liefst 15 (inter)nationale kunstenaars*.

‘Trust in the Unexpected’

De inspiratie voor de titel van de tentoonstelling ‘Trust in the Unexpected’ vond curator Elena Sorokina in een gedicht van Emily Dickinson. Deze dichter schrijft namelijk over het contrast en dynamiek tussen vertrouwen en twijfel. De HISK-kunstenaars en enkele alumni gingen de confrontatie aan met de barokke ruimtes van de ambtswoning van de gouverneur en experimenteren met tentoonstellingsomstandigheden die helemaal anders zijn dan de klassieke tijdloze witte kubus.

Spoken, geesten en chimaeren

De kunstenaars besloten om de theatrale vertrekken vol symboliek van de ambtswoning te bevolken met spoken, geesten, chimaeren (monsterlijk wezen samengesteld uit delen van meerdere beesten) en andere hybride soorten uit de natuur of cultuur. Zo zullen onder meer historische fantomen, verpersoonlijkte mythes, geestelijke multikanaaltransmissies,1000 tekeningen van geesten, hybride vormen van beeldhouwkunst en architectuur, feit en fictie, verf of pigment en film en objecten hun opwachting maken.

Steun aan beloftevolle kunstenaars

“Het is voor mij bijzonder belangrijk om jonge kunstenaars een duwtje in de rug te geven,” onderstreept gouverneur Jan Briers. “In onze provincie hebben we zeer talentvolle kunstenaars, opgeleid door zeer gedreven en professionele kunstscholen. In de vorige edities gingen we aan de slag met KASK en LUCA Schools of Art. Deze keer is het de beurt aan het HISK”.

 

Gedeputeerde Jozef Dauwe, bevoegd voor cultuur, vult aan: “De Provincie Oost-Vlaanderen nam de voorbije jaren veel initiatieven om de hedendaagse beeldende kunst te bevorderen. De derde editie van dit kunstproject is een bijzondere editie. De kunstenaars trakteren de bezoekers op een verrassende en intrigerende tentoonstelling en doen zo ervaring op in tentoonstellen.”

 

Praktisch

De tentoonstelling loopt van zaterdag 14 oktober tot en met zondag 3 december:

  • op vrijdag van 14 tot 18 uur: rondleidingen met de kunstenaars – enkel voor groepen op aanvraag (els.van.de.kauter@oost-vlaanderen.be)
  • op zaterdag en zondag van 11 tot 18 uur: vrij toegankelijk voor het publiek.

Adres: ambtswoning gouverneur, Vlasmarkt 11, 9000 Gent.

Meer info is hier te vinden of volg ons op facebook.

*Deelnemende kunstenaars: Michiel Alberts, Anaïs Chabeur, Goeun Choi, Omar Chowdhury, Bram Demunter, Kasper De Vos, Vesna Faassen & Lukas Verdijk, Elias Ghekiere, William Ludwig Lutgens, Philip Metten, Femmy Otten, Jonathan Paepens, Sarah Smolders, GHOSTTRANSMISSIONS #2 geïnitieerd/bewerkt door Nico Dockx met bijdragen van: Givan Bela, Nico Dockx, Michael Esposito, Francisco Lopez, Marcos Lutyens, Ramuntcho Matta, Raqs Media Collective, Koichi Shimizu, Lamont Stigler, Eric Thielemans, Steve Van den Bosch, André Vida, Carl Michael von Hausswolff, and Apichatpong Weerasethakul

 

Contacteer ons
Kabinet van gouverneur Jan Briers Els Van de Kauter, raadgever
Jozef Dauwe Gedeputeerde voor cultuur, Provincie Oost-Vlaanderen
Dienst Kunsten en Cultuurspreiding Provincie Oost-Vlaanderen
Kabinet van gouverneur Jan Briers Els Van de Kauter, raadgever
Jozef Dauwe Gedeputeerde voor cultuur, Provincie Oost-Vlaanderen
Dienst Kunsten en Cultuurspreiding Provincie Oost-Vlaanderen
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 535 686 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor o.a. economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, stedenbouw, mobiliteit, integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 1 maart 2021Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt MoensCopyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Gouvernementstraat 1
9000 Gent